ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Anders Källström

Trollhättan i dag ska inte bli Göteborg i morgon

Läs fler krönikor! Här är Anders Källströms samlingssida
ANNONS:
Nytt år och dags för Trollhättan och Västsverige att vända blad! Ledsamt, med tanke på förlusten av ett älskat teknikföretag. Välkommet, med tanke på nödvändigheten av att komma vidare.
En fortsatt resa utan Saab blir tuff. Men men, den är knappast oväntad. Sällan har en konkurs varit så förutsedd, så långt i förväg.

Saabs öde avgjordes, egentligen, för länge sedan, av den ansiktslösa internationella marknaden:
Det finns för många biltillverkare på jorden. Överskottet kan räknas i företag, varumärken och fabriker.
Vad värre är, länder som inte har något eget bilmärke drömmer om och kämpar för att få ett. Bilar ger, som inget annat, nationer en global identitet. Det BMW gör för bilden av Tyskland, Toyota för Japan och Volvo för Sverige är ovärderligt!

Det blir allt dyrare att ta fram och marknadsföra en ny bilmodell. Teknikskiftet från förbrännings- till hybrid- och elmotorer är dramatiskt. Pengarna kommer förstås från de bilar som säljs. I Saabs fall var de alldeles för få.
Saabs ägare har länge fört en heroisk men, visade det sig, omöjlig kamp. Ingen, inte ens multinationella företag som GM eller regeringar, kan i längden vinna mot marknadens vilja. Det är en lärdom vi aldrig får glömma.
Ägarna och de anställda kan känna sig stolta över att ha kämpat. Regeringen kan känna sig nöjd med att inte ha satsat skattepengar på ett område där sådana inte skall användas.
Därmed är det dags att blicka framåt.
För Trollhättans del innebär det att dra nytta av flera tusen både kompetenta och kämpande människor liksom de enorma fabriks­lokalerna ute i Stallbacka. Trollhättan som samhälle kan förväntas stå på tå för den som vill etablera ny verksamhet på orten.
Dessutom är den nya motorvägen och järnvägen till Göteborg snart färdiga. Den hittills dryga resan genom Göta Älvdalen kommer snart att bli betydligt både snabbare, säkrare och trevligare. Därmed blir det möjligt att jobba i Göteborg och bo kvar och betala skatt i Trollhättan.

För Göteborgs del är det nödvändigt att fundera över parallellen med Trollhättan. I förhållande till hur stor världen är, så är det inte så stor skillnad mellan Göteborg och Trollhättan. Dock, Göteborg har fortfarande kvar Volvo Cars!
Det går att vara liten och framgångsrik, men inte på samma villkor som den som är gigantisk. Internationellt sett små orter och små företag måste nischa in sig mot speciella segment på marknaden. Dessutom måste de dra nytta av sina möjligheter att agera snabbt.

Ansvaret för att vi får ett sådant ­Göteborg ligger hos dig och mig. Vi kan ta det ansvaret på jobbet men också hur vi agerar som väljare och föräldrar.
Unga kan utbilda sig och använda sina fräscha kunskaper till att tänka och göra nya saker. Äldre kan använda sina erfarenheter i samma anda.

De som har gott om pengar kan investera i en affärsidé, sin egen eller någon annans. De som inte har så mycket pengar kan slå sig samman och satsa tillsammans.
Att ta ansvar för Göteborg är däremot aldrig att vare sig gnälla, kritisera eller skylla ifrån sig. Låt det bli ett nyårslöfte inför 2012!
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: