ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Karin Malmhav
Foto: Karin Malmhav

"Könet sitter i din hjärna"

ANNONS:
FAKTA

ANNICA DAHLSTRÖM


Yrke: Professor emerita i histologi (vävnadslära) med neurobiologi vid Göteborgs universitet
Ålder: Snart 68
Bor: i Askim
Familj: Sambo, en dotter och en son, båda läkare
Övrigt: Disputerade som 25-åring och blev då Sveriges yngsta doktor
Aktuell: Föreläser på Hjärnans Dag.
Var och när: Torsdag 23 april kl 13-17, i Göteborg.
På programmet: "Sant eller falskt, så luras din hjärna", "Det är inte konstigt att må dåligt ibland", "Du som är läkare borde väl veta bättre än att hamna i spelmissbruk", "Skillnader mellan manlig och kvinnlig hjärna".
Arrangör: Hjärnfonden.
SAMMANSTÄLLNING: CARIN LINNéR

Visa merVisa mindre
GÖTEBORG. Snopp eller snippa spelar ingen roll. Det är i hjärnan ditt kön sitter.
- Det är så insnöat att prata om män och kvinnor. Hur kroppen är konstruerad är ointressant. Det är vad vi har mellan öronen som betyder något, säger professor Annica Dahlström.
I eftermiddag deltar Annica Dahlström på Hjärnans Dag i Göteborg. Där ska hon prata om skillnaderna mellan den manliga och den kvinnliga hjärnan. För drygt två år sedan gav hon ut boken "Könet sitter i hjärnan" och orsakade en hel del rabalder.
- Jag visste att jag skulle få kritik, det hade drabbat andra som sagt samma sak. Men det kändes väldigt angeläget att få ut den här kunskapen, säger Annica Dahlström.

Aggresiva och stridsvilliga

Det hon förmedlade i sin bok var många års samlad, internationell forskning om hjärnans konstruktion. Forskning som visar att det finns en klar skillnad mellan manliga och kvinnliga hjärnor.
- Manliga hjärnor är mer aggresiva, stridsvilliga och tävlingsinriktade. Kvinnliga är mer omhändertagande. Men den tydligaste skillnaden är att kvinnliga hjärnor tänder på män - och tvärtom, berättar Annica Dahlström.

Könet i hjärnan

Att det finns så många homosexuella är, menar hon, bevis på att könet sitter i hjärnan och inte i just - könet. Män kan ha kvinnliga hjärnor och kvinnor manliga.
- Det som bestämmer hur hjärnan blir är könshormonernas påverkan på fostret. Testikelanlagen producerar direkt testosteron som går till hjärnan och gör den manlig, förklarar Annica Dahlström.
- Men en väldigt stressad gravid mamma producerar också manligt hormon - och påverkar även flickfostrets hjärna.
- Dessutom kan flickan själv ha något fel på binjurarna och producera testosteron.

Dåliga på matte

Annica Dahlström har tidigare fällt andra kontroversiella uttalanden som att kvinnor med stora bröst är dåliga på matte.
- Det stämmer. Förmågan till matematiskt tänkande finns i testosteronet. Östrogenet däremot ger ökade fettdepåer och därmed stora bröst. Alltså hör stora bröst och mattekunskap inte ihop.
- Men självklart finns det alltid undantag. Jag känner själv en kvinnlig matteprofessor med jättestora bröst, skrattar hon.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: