GT-journalisten Kenneth Karlsson hotas av utförsäkring. Foto: Dragan Mitrovic
GT-journalisten Kenneth Karlsson hotas av utförsäkring. Foto: Dragan Mitrovic

Kenneth Karlsson tvingas leva under hot

Publicerad
Uppdaterad
GT-journalisten Kenneth Karlsson är en av tusentals svårt sjuka svenskar som hotas av de nya sjukförsäkringsreglerna.
För ett år sedan insjuknade han i blodcancer. Sedan dess har han genomgått en tung cellgiftsbehandling och en stamcellstransplantation.
Sedan en månad är Kenneth tillbaka hos oss på GT. Men bara på deltid. Han varken orkar eller bör jobba mer. Det är både Kenneth och hans läkare överens om.
Nu hotas han av utförsäkring.
Det är svårt nog att vara sjuk.
Än värre är att behöva slåss mot både sjukdomen och försäkringskassan.
Jag har den senaste månaden levt med hotet att bli utförsäkrad i morgon och till och med tvingas säga upp mig för att jobba 100 procent.
Det började för ett år sedan med kraftigt ryggont, där en jourläkare och tre stafettläkare under tre månader öste över mig värktabletter.
Det slutade med att åkte jag in akut med över 40 graders feber och rosfeber, där det rann vätska ur decimeterstora blåsor på ena benet. Njurarna var nästan helt utslagna och jag kunde inte gå.

Efter en vecka hittade
läkarna felet. Blodcancer, eller myelom med ett finare ord. En obotlig cancer, som man förhoppningsvis kan hålla i schack med cellgifter och för min del en stamcellstransplantation i somras.
Efter 1,5 månad inläggning och ytterligare någon månad på dagvården, så kan bara tacka att jag tillhör Hematologen i Uddevalla. Där finns både en enorm kunskap och stor medmänsklighet.
Efter ett år, där jag först kämpade för att överleva och sedan att försöka komma tillbaka till ett så normalt liv det går kunde jag för en månad sedan börja arbeta 50 procent igen och skall nu gå upp till 75 procent.
Men jag hann inte ens börja jobba innan dråpslaget kom.
- Den 17 december tar dina sjukpenningdagar slut, stod det i det anonyma brevet från försäkringskassan.

Ett totalt opersonligt brev, undertecknat försäkringskassan. Inte ens ett telefonnummer eller namnet på den personliga handläggare jag hänvisades till.
De hade till och med bytt ut min handläggare.
- Men vi brukar inte skicka ut något brev om bytet, sa den nuvarande handläggaren.
Hon tog dessutom snabbt ned mig jorden igen i min lycko-känsla efter att ha börjat arbeta igen - trots nedsatt immunitet, ryggproblem, sex centimeter kortare på ett år, ingen känsel i vänster lår, trötthet, pågående behandlingar och täta kontroller eftersom blod-cancern finns kvar i blodet.
- Kan du bara jobba 50 eller 75 procent på ditt arbete, så får vi titta på resten gentemot hela arbetsmarknaden.

Mina protester att jag snart varit anställd heltid i 39 år på ett jobb jag stortrivs med spelade ingen roll.
Min tveksamhet till att någon arbetsgivare vill anställa en 61-årig långtidssjukskriven med en obotlig sjukdom viftades lika snabbt bort.
- De nya reglerna tar ingen hänsyn till om du är 18 eller 62 år. Kan du inte jobba 100 procent på din nuvarande arbetsplats och vill ha ersättning från arbetsförmedlingen, så får du säga upp dig!
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson borde vara given för Nobels medicinpris. Aldrig tidigare har någon gjort så många sjuka friska.

Nu ansökte jag ändå om förlängd sjukpenning, men några garantier att jag skulle få det fanns inte.
- Det beror mycket hur bra intyg din läkare skriver, förklarade handläggaren.
När jag i går ringde Försäkrings kundcenter hur jag skulle göra på fredag, så fick jag svaret.
- Du har fått förlängd sjukpenning till den 15 februari, men vi brukar inte skicka ut sådana speciella beslut!
Men än vågar jag inte andas ut. Hotet finns kvar även om dödsdomen skjutits upp några veckor.
Kenneth Karlsson
Kenneth Karlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER