ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Henning Mankell, som är en av landets mest lästa författare och aktuell med en ny tv-serie för SVT, skriver själv i Göteborgs-Posten att han fått en cancerdiagnos. Foto: Cornelia Nordström
Henning Mankell, som är en av landets mest lästa författare och aktuell med en ny tv-serie för SVT, skriver själv i Göteborgs-Posten att han fått en cancerdiagnos. Foto: Cornelia Nordström

Henning Mankell, 65, drabbad av cancer

ANNONS:
Andra kända personer som berättat om sin cancer:

Programledaren Ingvar Oldsberg berättade 2011 om att han drabbats av cancer, som han uttryckte det, "vid ändhållplatsen- alltså vid analöppningen".

 

Skådespelerskan Regina Lund talade i oktober 2013, i en intervju i GT, om att hon sju månader tidigare fått bröstcancer.

 

SVT-profilen Ann-Britt Ryd Pettersson berättade i augusti förra året att hon fått tillbaka cancern hon opererades för i april 2012, då en tumör i tunntarmen. I höstas kom cancern tillbaka som metastaser i levern.

Visa merVisa mindre
Henning Mankell

Namn: Henning Mankell

Ålder: 65

Yrke: Författare och dramatiker. Är mest känd för deckarna om Kurt Wallander. Har också skrivit flera pjäser och många av hans romaner har blivit filmer och tv-serier. Han har också skrivit barnböcker.

Familj: Gift med regissören Eva Bergman från Göteborg.

Aktuell: Har skrivit en ny dramaserie för SVT, där en av rollerna är skriven direkt för Wallander-stjärnan Krister Henriksson. Det handlar om en ambassadör som kommer ny till ett fattigt land i Afrika.

Utmärkelser: Bland många, många andra, pris för Bästa svenska kriminalroman för Mördare utan ansikte 1991. Augustpriset i barn- och ungdomskategorin 1998 för Resan till världens ände. Atrid Lindgren-priset för barnboken Joel i Norrland och Sofia i Mocambique.

Visa merVisa mindre

Författaren Henning Mankell, 65, har drabbats av cancer.

I Göteborgs-Posten berättar han att han har en tumör i nacken och även i lungan.

- Min ångest är mycket stor, även om jag i stort kan hålla den under kontroll, skriver han själv på gp.se .

Henning Mankell, som är en av landets mest lästa författare och aktuell med en ny tv-serie för SVT, skriver själv i Göteborgs-Posten att han fått en cancerdiagnos.

Mankell, som bland annat har en bostad i Göteborg, hade åkt till en ortoped i Stockholm med en diagnos på ett diskbråck i nacken som gjorde mycket ont. När han åkte hem igen hade han i stället fått veta att han drabbats av cancer. Något som sedan bekräftades på Sahlgrenska sjukhusets lungmottagning.

"Jag hade en tumör i nacken och dessutom en tumör i vänster lunga. Därtill fanns aningar om spridning på andra ställen i kroppen" skriver han i GP.

Har ångest

Han förklarar att han har en stark ångest, men lyckas i stort hålla den under kontroll. Det är två veckor sedan han fick beskedet.

Henning Mankell är glad att hans fru Eva Bergman var med honom på resan hem från Stockholm. Några särskilda minnen säger han att han annars inte har av resan.

Han skriver att han vill berätta om sin sjukdom eftersom det handlar om smärta och lidande som drabbar så många människor.

"Men också om en förbluffande läkarvetenskap och ett ljus som ofta finns bortom dimmorna".

I december var Henning Mankell med om en bilolycka då hans bil kraschade in i ett mitträcke på E6 mellan Halmstad och Laholm. Han klarade sig oskadd och kunde själv åka vidare med tåg.

"Jobbar till jag stupar"

I höstas berättade Henning Mankell i Aftonbladet att tiden smalnar i hans ålder och att han måste bestämma sig för vad han inte ska göra.

- Det är det enda sättet att använda den tid jag har kvar till det jag mest vill. Och ingen vet hur lång den är. Jag har lovat min hustru att bli 75 år. Därefter är det förhandlingsbart, förklarade han i tidningen.

Han berättade också för Aftonbladet att han inte är rädd för att dö, men att han känner "en vettlös, isande skräck" för att hjärnan ska förstöras av sjukdom. "Att vara fysiskt frisk men mentalt utslaget", säger han.

I en intervju i GT i oktober förra året deklarerade han att han inte har några planer på att dra sig tillbaka som pensionär.

- Ett privilegium en författare har är att inte bli pensionär. Jag fortsätter att jobba tills jag stupar. Att jag skulle dra mig tillbaka har jag aldrig kunnat föreställa mig.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: