Köp "Min gata i Göteborg"

Exklusivt erbjudande i GT-shoppen!

Parfym till kanonpriser

Favoritmärkena hittar du här!

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Storlek på text:
Skriv ut text
Expressen har valt att visa några av Instagram-inläggen som orsakade dagens upplopp, men av hänsyn till de inblandade publiceras inte de allra grövsta. Instagram-kontot är sedan i går natt nedstängt. Expressen har valt att visa några av Instagram-inläggen som orsakade dagens upplopp, men av hänsyn till de inblandade publiceras inte de allra grövsta. Instagram-kontot är sedan i går natt nedstängt.

Här är inläggen som orsakade upploppet

Annons:
Läs mer om

Här är bakgrunden till dagens upplopp i Göteborg: Grova lögner och rasistiska och sexistiska förolämpningar av unga tjejer.

Expressen väljer nu att visa några av Instagram-inläggen för att sätta dagens händelse i ett sammanhang.

– Det här är uppenbara kränkningar och förtal, säger Hans-Olof Lindblom, chefsjurist vid datainspektionen.

Det började i söndags. Sedan dess har hundratals flickor hängts ut på ett Instagram-konto – med namn och bild – och kallats för "horor", "slampor" och "orrar", vilket är ett slangord för "hora". Offentligt har de utsatts för både rasistiska och sexistiska kränkningar.

Tonen på internet är ofta hård, särskilt bland unga, men det här var betydligt grövre än vanligt, enligt ungdomarna som Expressen talat med, och många reagerade därför mycket starkt.

"Kan vara straffbart"

En flicka kunde läsa om sig själv att hon "ränner runt i XX (ett område i Göteborg, reds anmärkning) med särade ben i väntan på kuk, NN o hans vänner har besökt hennes fitta ett antal gånger".

– Det här är helt klart en kränkning att försöka skandalisera andra människor på det här sättet på nätet. Om man behandlar känsliga uppgifter, som en persons sexuella aktiviteter, på det här sättet, så kan det vara straffbart. Och det finns fängelse med på straffskalan, säger Hans-Olof Lindblom.

Enligt samtliga drabbade flickor som Expressen har pratat med är inläggen rena lögner.

Annons:
Mest läst på GT.se
Annons:
Annons:
Annons:
Senaste nytt
MEST LÄST I DAG
KRÖNIKÖRER
Annons:
SPORT
NÖJE
Annons:
DAGENS WEBBFRÅGA

Har du problem med pollen?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Har du problem med pollen?

TÄVLING
QUIZ
QUIZ
GT GULD
LISTA
NÖJE
QUIZ
QUIZ
QUIZ

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar:
Ajax loader