Bill Werngren, tjänsteman på stadskansliet i Göteborg och hustrun Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande, vid en middag med kronprinsessan Victoria tidigare i år. I dag kan GT via Wikileaksdokument avslöja att Bill Werngren riktat kritik mot integrationen av somalier i Göteborg - till amerikansk ambassadpersonal. Foto: Jan Wiriden
Bill Werngren, tjänsteman på stadskansliet i Göteborg och hustrun Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande, vid en middag med kronprinsessan Victoria tidigare i år. I dag kan GT via Wikileaksdokument avslöja att Bill Werngren riktat kritik mot integrationen av somalier i Göteborg - till amerikansk ambassadpersonal. Foto: Jan Wiriden

Göteborg slog larm till USA

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Här larmas USA om den misslyckade integrationspolitiken i Göteborgs kommun.
"Houston, we have a problem", skriver stadskansliets Bill Werngren.
I dag kan GT avslöja de hemliga ambassadsdokument från Wikileaks som handlar om Göteborg.
I dag är han valchef på Göteborgs kommun och gift med kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S), men i januari 2008 var Bill Werngren chef för stadskansliets informationsgrupp.
Därför kontaktades han av den amerikanska ambassaden i samband med att Robert Silverman, andreman på ambassaden i Stockholm, skulle besöka Göteborg.
Med hjälp av nya Wikileaks-dokument kan GT avslöja att kommunala tjänstemän under det diplomatbesöket beskrivit svensk integrationspolitik som ett totalt fiasko.
Larmbesked som kablades över till USA.

Tidigare hemligstämplat

I det tidigare hemligstämplade materialet beskrivs situationen för somaliska flyktingar i Göteborg som kaotisk:
"Bill Werngren skickade ambassaden en artikelserie från Göteborgs-Posten...", "...som beskriver problemen för den somaliska minoriteten. I en anteckning skrev Werngren att situationen i Göteborg påminde honom om frasen "Houston, we have a problem" och beskrev det som en "intressant och ganska skrämmande läsning"."
Artikelserien publicerades hösten 2007 och beskrev på ett ingående sätt utanförskapet bland stadens somalier.
Slutsatserna från besöket i Göteborg rapporterades vidare av Silverman till dåvarande ambassadören Michael Wood, som skickade sin rapport till Washington den 14 februari 2008. Dokumentet sammanfattar en uppgivenhet inom Göteborgs stad:
"...frustrationen hos de kommunala tjänstemännen som, i orden av en tjänsteman, känner att 30 år av program med mål att integrera muslimska flyktingar "inte har fungerat"."
Jämförelsen mellan somaliska flyktingar i USA och Sverige rubriceras "The somali experience" och ingår som underlag till korrespondensen.
Torsdagen den 24 januari 2008 deltog Silverman i ett informellt samtal om stadens integration. Bill Werngren var mötesledare för sammankomsten - som mynnade ut i våldsam kritik mot svensk integrationspolitik.

"Känsla av alienation"

Abdirisak Waberi, i höstas nyinvald som riksdagsledamot för Moderaterna, var inbjuden till träffen i sin roll som rektor för Römosseskolan, den islamistiska friskolan i stadsdelen Gårdsten. Enligt dokumentet ska Waberi ha beskrivit sina svensk-somaliska landsmäns situation som hopplös:
"De som invandrat till Sverige "kommer aldrig att känna sig som svenskar", vilket skapar en känsla av alienation."
Rapporten slår även fast att Bill Werngren välkomnat besöket från amerikanska ambassaden med motiveringen att "besöket kan fungera som ett redskap för att locka samhällsledare till dialog".
Och officiellt sett var besöket i Göteborg till för att hjälpa kommunen med integrationsproblem.
Men bakom kulisserna kartlades även potentiella terrorhot. Senare korrespondens mellan Robert Silverman och Washington visar hur intresset för Göteborg i princip enbart rör muslimska minoritetsgrupper.

Pekas ut som terrorfäste

Bland annat pekas Bellevuemoskén ut som ett fäste för somaliska terroriströrelsen al-Shabab, något som GT tidigare kunnat avslöja.
"Bellevuemoskén är en av de största moskéerna i Göteborg, med cirka 5000 medlemmar, varav majoriteten har sitt ursprung i Somalia, enligt lokal press. Moskén har tidigare utretts av SÄPO, den svenska säkerhetspolisen, för att de ska ha mottagit ekonomiska medel från al-Haramein, en Saudiskt baserad religiös välgörenhetsgrupp som klassats som en terrororganisation av FN.
Miras Bektasevic, en svensk-bosnier som dömdes till terrorbrott i Sarajevo under 2007, rapporteras tidigare ha besökt moskén."
I februari 2010 rapporterade den nuvarande amerikanska ambassadören Matthew Barzun vidare om islamistiskt relaterade aktiviteter i Göteborg. Då kartlades protesterna i Sverige i samband med 31-årsdagen av den islamistiska revolutionen.

"Slipper trakasserier"

"Uppskattningsvis tusen personer samlades i staden Göteborg, även om våldsamheterna som rapporterades från dessa folksamlingar var små", skriver han.
Under besöken i Göteborg har ambassadpersonal även presenterat amerikansk kurslitteratur till Römosseskolan.
I detta sammanhang har rektorn Abdirisak Waberi förklarat att orsaken till att elever väljer den muslimska friskolan framför kommunala alternativ - är att de slipper trakasserier där.
I uppföljningssamtal mellan amerikanska ambassaden i Stockholm och Göteborgs kommun har Bill Werngren enligt dokumenten även fastställt att besöket i Göteborg hjälpt kommunen att starta nya samarbeten och projekt med flertalet unga muslimer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER