FOLKOMRöSTA NU! GT:s chefredaktör Frida Boisen visar sitt engagemang för din rätt att folkomrösta. Foto: Jan Wiriden
FOLKOMRöSTA NU! GT:s chefredaktör Frida Boisen visar sitt engagemang för din rätt att folkomrösta. Foto: Jan Wiriden

Sex av tio göteborgare vill ha folkomröstning

Publicerad

GÖTEBORG. Sex av tio göteborgare kräver en folkomröstning kring trängselskatten.

I GT/Demoskops specialbeställda opinionsundersökning talar siffrorna klarspråk.

Partitillhörighet, kön eller ålder spelar ingen roll - majoriteten vill rösta.

- Det finns en stor opinion för en folkomröstning, säger Per Nilsson, opinionsanalyschef på Demoskop.

GT:s kampanj för en folkomröstning om trängselskatten har satt i gång en jättelik debatt i lokalpolitiken. Samtidigt som antalet underskrifter redan passerat 17 000 visar GT/Demoskops färska opinionsundersökning att stödet för folkomröstning är odiskutabelt.

"Stark majoritet"

- Det är en stark majoritet som är för en folkomröstning, säger Per Nilsson opinionsanalyschef på Demoskop.

Frågan som ställdes till 611 göteborgare var: "Anser du att man bör ha en omröstning om införandet av trängselskatt i Göteborg".

Svaret? Ett rungande ja.

Partitillhörighet oväsentlig

Totalt vill 60 procent av de tillfrågade att en folkomröstning genomförs i frågan. Det mest slående med resultatet är att det finns en oerhörd enighet i svaren. Oavsett kön, ålder eller partitillhörighet är majoriteten gemensam - för folkomröstning.

Bland de tillfrågade som röstade på Moderaterna i senaste kommunalvalet vill 60 procent ha folkomröstning och hela 64 procent av dem som röstade på Socialdemokraterna har samma inställning.

- I många frågor är det just i den partipolitiska tillhörigheten som de intressanta skiljelinjerna finns. Men i det här fallet fanns en majoritet hos sympa­tisörerna för både de rödgröna och alliansen att man ville ha en folkomröstning, säger Per Nilsson.

Är bara toppen på isberget

I den omfattande undersökningen fick de tillfrågade svara på en rad frågor om trängselskatten. Beviset för att majoriteten vill se en folkomröstning är bara toppen på isberget i GT:s efterforskning om göteborgarnas inställning och känslor kring trängselskatten.

Den 7 september presenterade Göteborgs Posten tre undersökningar från Göteborgs Universitet - där 500 göteborgare hade tillfrågats om sina åsikter kring trängselskatten. Den gången visade undersökningarna på att en majoritet var emot densamma, 55 procent. Nu visar dock GT/Demoskop - där fler personer har tillfrågats - att ännu fler vill se att en folkomröstning genomförs i frågan.

Vill främja demokratin

- De tillförlitliga nya siffrorna gör det möjligt att konstatera att det finns en stor opinion för en folkomröstning, säger Per Nilsson.

GT:s kampanj vill främja demokratin genom att låta folket få möjlighet att göra sin röst hörd. Vill du också ha en folkomröstning om trängselskatt? Skriv på talongen i tidningen och skicka till GT.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida
DAGENS WEBBFRÅGA
Västtrafik höjer biljettpriserna igen - är det för dyrt att resa kollektivt i Västsverige?