ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Familjen Bengtsson är god för miljarder

ANNONS:
Läs mer
GÖTEBORG. Familjen Bengt Bengtsson från Hovås söder om Göteborg är en av landets rikaste men också skyggaste.
Familjen är sammantaget god för långt över en miljard kronor.
Enbart sonen Fabian, som misstänks vara kidnappad, har en deklarerad förmögenhet på 16 miljoner kronor.
Fabian Bengtsson, som misstänks ha blivit kidnappad, är god för minst 16 miljoner kronor. I Göteborg och Västsverige är Bengtssons visserligen skygga men samtidigt genom hemelektronikkoncernen Siba en känd företagarfamilj. Förmögenheten finns förutom i Siba i fastighetsbolaget Remvassen och finanskoncernen Resurs. – Jag tycker det är roligt att utveckla företag, inte bli sittande på ett berg av pengar, sa den i dag 63-årige Bengt Bengtsson vid Sibas 50-årsjubileum. Han sa också: – Man kan bara ha på sig en kostym åt gången och man kan bara äta sig mätt. Drivkraften är att göra affärer. Men det finns enorma ekonomiska muskler bakom Siba-kungen. Bara i fastighetsbolaget Remvassen ligger ett fastighetsbestånd värt 250 miljoner kronor.

Stort sparkapital

Bengt Bengtsson äger även privat ett antal hyresfastigheter i centrala Göteborg. Dessutom är han delägare i det bolag som äger en stor del av fastigheterna vid Backaplans köpcentrum, ett av Västsveriges största. Det egna kapitalet i Sibakoncernen är drygt 300 miljoner kronor och i finanskoncernen Resurs, som sysslar med försäkringar, avbetalningsköp och annan kundfinansiering, finns över en halv miljard kronor. Remvassen liksom Sibakoncernen är helägda av Bengt Bengtsson och hans fyra barn, där den försvunne Fabian alltså är ett. Några detaljer om ägandet: 4 Remvassen ägs till 90 procent av Bengt, medan barnen äger knappt 49 procent i Siba. 4 Resurs Holding ägs till 45 procent av Siba. Ytterligare 45 procent ägs av Sibakonkurrenten Onoff, bakom vilken familjen Westin står.

Sin fars radiobutik

Familjen är otroligt viktig för Bengt Bengtsson. Han var bara 20 år när pappa Folke plötsligt gick bort, drabbad av hjärnblödning. – I början hade jag ingen familj. Sen gifte jag mig 1968 med Eva och jag hade aldrig klarat mig utan henne. Det är från familjen man hämtar styrka och kraften att leva, har han sagt. 1961 tog han över sin fars radiobutik. I dag har han utvecklat familjeföretaget till en koncern som omsätter miljarder. Familjen Bengtsson har velat behålla full kontroll över sitt imperium, och har därför sagt nej till både börsindroduktion och försäljning. I stället har Bengt Bengtsson valt att utveckla elektronikjätten som en rent familjeföretag. Hans båda söner Martin och Fabian skolades tidigt in företaget. I dag är Fabian Bengtsson vd för Siba, Martin Bengtsson har ansvar för affärsutveckling och det nyförvärvade Computer City. Utåt har familjen dock alltid valt att hålla en låg profil. De bor visserligen i en 500 kvadratmeter stor villa i fashionabla Hovås söder om Göteborg. Den ägs formellt av ett handelsbolag vilket i sin tur innehas av makarna Eva och Bengt. Men Bengtssons har varit sparsamma med att uppträda i offentliga sammanhang. – Har man ett eget företag är det en livsstil som fyller upp dygnets alla timmar, brukar Bengt Bengtsson säga.

Stor förmögenhet

När Bengtssons varit med i medierna har det därför nästan alltid handlat om företaget. Skulle han få någon tid över kan det bli att han spelar en golfrunda, Hovås golfbana ligger inte så långt bort från villan. Bengt Bengtsson senast privata förmögenhet, den han redovisat i sin deklaration och skattar för, är 37 167 517 kronor.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
Dagens webbfråga

Känns det som ett bakslag att vårvärmen bytts ut mot oväder?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Känns det som ett bakslag att vårvärmen bytts ut mot oväder?

ANNONS:
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: