En sällsynt gäst har glatt Falkenbergsborna under några dagar. Normalt lever mandarinanden i Kina, nu går den att beskådas i Ätran. Foto: Frode Inge Helland
En sällsynt gäst har glatt Falkenbergsborna under några dagar. Normalt lever mandarinanden i Kina, nu går den att beskådas i Ätran. Foto: Frode Inge Helland

Exotiska finbesöket
i det svenska vattnet

Publicerad

Falkenbergsborna har fått ett oväntat besök.

Eller vad sägs om en äkta mandarinand som nu simmar omkring bland gräsänderna i Ätran?

Troligtvis har den söta anden rymt från en djurpark, skriver Hallands Nyheter.

Normalt så bor mandarinanden i östligaste Asien och hur den har tagit sig till de sydliga breddgrader i Falkenberg är ännu inte känt. Troligen har anden tagit sig från en djurpark i England eller kanske i Sverige.

Normalt så brukar parkfåglar vingklippas för att inte kunna ta sig från parken men ibland när de ruggar kan vingklippta vingpennor växa ut igen. Att fågeln skulle kunna ta sig från sin normala hemvist i Kina är helt uteslutet.

Kommer och går

– De finns här hos oss, säger djurvårdaren Eva Karnell i Nolhagaparken i Alingsås. Vi har haft de hos oss länge och de lever fritt och kommer och går som de vill i parken.

Innan Eva Karnell började jobba i parken så hade man uppfödning av just mandarinänder och när GT hör av sig är en handfull fåglar och hälsar på i dammen.

I Falkenberg har mandarinanden slagit sina påsar ihop med ett gäng gräsänder som simmar omkring i Ätran i centrala Falkenberg. Att de skulle kunna få till det och skaffa ungar är helt uteslutet. Mandarinänder har nämligen en helt unik genuppsättning, skriver Hallands Nyheter.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida