ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
EN ANNAN JONAS. I Åke Sandgrens svarta kärleksdrama "Den man älskar"spelar Jonas Karlsson en våldsman som nästa dödar sin sambo Lena, spelad av Sofia Ledarp. Foto: CHRISTER WAHLGREN
EN ANNAN JONAS. I Åke Sandgrens svarta kärleksdrama "Den man älskar"spelar Jonas Karlsson en våldsman som nästa dödar sin sambo Lena, spelad av Sofia Ledarp. Foto: CHRISTER WAHLGREN

En farlig man

ANNONS:
FAKTA

Jonas Karlsson
Ålder: 36.
Yrke: skådespelare och författare.
Bor: Stockholm.
Familj: Fru och två barn.
Aktuell: I bokhandel med debutboken ”Det andra målet” på bio i ”den man älskar, premiär 28 september, i jul som Strindberg I SVT-dramat ”August”.
Gör just nu: Sitter hemma och skriver på en pjäs.

Visa merVisa mindre
MALMÖ. I "Den mans älskar" spelar Jonas Karlsson hustrumisshandlare och våldsman.
- Det var väldigt svårt att göra och man får vara beredd på att det kommer reaktioner, men man måste göra den här sortens filmer, säger han.
- Annars är man ingen människa utan bara en lort - som Astrid Lindgren skrivit.
I Åke Sandgrens svarta triangeldrama ”Den man älskar” som har svensk biopremiär i kväll spelar Jonas Karlsson våldsverkaren Hannes. Han har sånär slagit ihjäl sin sambo Lena som spelas av Sofia Ledarp.
– Det är klart att det är en jätteutmaning och samtidigt lite läskigt att spela en sådan människa som Hannes, säger Jonas Karlsson.
– Men det är verkligen en av anledningarna till att jag håller på med det här jobbet; Att få pyssla med de här rollerna som är precis så här komplicerade.
Skådespelarna Sofia Ledarp, Rolf Lassgård och Jonas Karlsson gjorde mycket research och undersökande arbete inför filmen. Bland annat besökte de flera kvinnojourer och mansgrupper.

Tro på förändring

– Vi pratade om det grundläggande i att ska man tro på att en människa kan förändras, säger Jonas Karlsson.
När filmen börjar lever Hannes ex i ett nytt tryggt förhållande med en ny betydligt äldre man Alf, som spelas av Rolf Lassgård. Alf driver en fiskaffär. Hannes har avtjänat sitt straff och går i terapi.

En balansgång

– Det var en svår balansgång hur rollen Hannes skulle göras, säger Jonas Karlsson. Det får inte kantra – Hannes får inte bara vara gullig. Man ska känna att han är farlig för sig själv och andra.
Dramaturgin mellan de tre, Lena, ALf och Hannes, påminner inte så lite om ett kammarspel. Varje scen är som ett litet drama i sig.

Svåra att göra

– Alla scener var svåra att göra. Allihop. Ett sådant här manus, en sådan här berättelse är hela tiden full av enkla utvägar, säger Jonas Karlsson. Och vill man göra en riktigt viktig film måste man väja för de utvägarna.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: