FÖR DYR FÖR DÅLIG. Hemlighetsmakeriet hos Göran Johansson och Higab har resulterat i en för dyr och ändå ganska dålig arena. Så här hade aldrig klubbarna byggt om de fått bestämma, tycker Mattias Göransson, fotbollsexpert och tidigare fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör. Foto: Jan Wiridén
FÖR DYR – FÖR DÅLIG. Hemlighetsmakeriet hos Göran Johansson och Higab har resulterat i en för dyr och ändå ganska dålig arena. Så här hade aldrig klubbarna byggt om de fått bestämma, tycker Mattias Göransson, fotbollsexpert och tidigare fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör.  Foto: Jan Wiridén

Dömer ut nya arenan

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Ett amatörbygge som bäddar för framtida konflikter.
Det är fotbollsexperten Mattias Göransson som sågar den nya fotbollsarenan i Göteborg.
- Alla kan bli förlorare; klubbarna, publiken och inte minst skattebetalarna. Det är upplagt för storbråk.
– Äntligen en nya arena tänkte jag när Göran Johansson meddelade att det skulle byggas en ny fotbollsarena på Gamla Ullevi på en presskonferens 2006, säger fotbollsexperten och tidningen Offsides tidigare chefredaktör, Mattias Göransson.
I dag, drygt två år senare har glädjen och hoppet om Göteborg som betydelsefull fotbollsstad försvunnit.
– Det här är ett amatörbygge som är bäddat för framtida konflikter, säger Mattias Göransson.

Leder till bråk

Hemlighetsmakeri istället för öppen diskussion, för mycket politik istället för omtanke om fotbollsklubbarna och publiken.
Det är faktorer som enligt Mattias Göransson nu leder till en arena som garanterat kommer leda till bråk bland fotbolls-lagen i Göteborg, framför allt om de nu ska köpa den av kommunen.
– IFK och Gais skulle säkert ha råd med amorteringarna, men knappast Öis. Den klubben är ju nästintill bankrutt.

Tycker att mycket saknas

– Och den nya arenan har planerats med tanke på kommunens behov, inte klubbarnas. Hade klubbarna från början vetat att de skulle få köpa arenan, hade den förmodligen sett helt annorlunda ut, säger Mattias Göransson.
Den nya arenan skulle kunnat ge klubbarna mycket fler – och större – inkomster, Göransson ger några exempel:
• Flera restauranger med kök och bar
• Hotell- och kontorslokaler i byggnaden
• P-hus
• Butiker
• Fällbart tak över planen
• Konstgräs, fler ut- och in-gångar till arenan

Svårare att äga arenan

– Det här är lösningar som gör att arenor kan användas till mer än bara fotboll. Utan dem är det inte alls lika attraktivt att heller äga en arena.
Nu är situationen mer förvirrad än någonsin. Politikerna har ritat arenan, kommunen har byggt den och klubbarna ska köpa – och dela på arenan.
Förvirrat läge
– Och hur många klubbar ska samsas där, undrar Mattias Göransson. Blir det tre eller fyra?
– IFK har ju dessutom fått smak på Nya Ullevi där de spelade i förra årets allsvenska. Vad jag vet är i varje fall deras marknadsavdelning nöjd med den större arenan och de nya publiksiffrorna. Snacka om förvirrat läge, säger Mattias Göransson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER