ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Chockad över kostnaderna

ANNONS:
FAKTA

• Kostnaderna för Göteborgs nya fotbollsarena planerades för tre år sedan att landa på 180 miljoner. Nu, med dryga året kvar till premiären är den siffran uppe i 335 miljoner kronor.
• De kraftigt ökade byggkostnaderna kan leda till högre hyror. Därför vill alliansklubbarna IFK Göteborg, Gais och Örgryte köpa arenan och driva den själva.
• Men kritiken mot nybygget börjar hårdna. Kommunalrådet Jan Hallberg (m) har gått till hårt angrepp i GT mot hanteringen av arenafrågan, där han anser att Göteborg håller på att sjabbla bort möjligheter att tjäna hundratals miljoner kronor.
• Fotbollsexperten Mattias Göransson sågade Göteborgs nya fotbollsarena som ett amatörbygge.
• I dag avslöjar kommunstyrelsens ordförande, Göran Johansson, att han skulle varit tveksam till projektet om han vetat hur hög notan skulle bli.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
GÖTEBORG. Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Göran Johansson, är chockad över den nya fotbollsarenas skenande kostnader.
- 335 miljoner kronor är på tok för dyrt, säger han. Jag hade varit tveksam till hela arenaprojektet om jag vetat om det här.
2005 fick det kommunalägda fastighetsbolaget Higab i uppdrag av kommunstyrelsen att bygga en ny fotbollsarena på tomten vid Gamla Ullevi.
Beslutet var att bygga en arena för maximalt 180 miljoner kronor.
I dag har byggkostnaderna stigit med 86 procent till 335 miljoner kronor.
– Det är Higab och alliansklubbarna som diskuterat sig fram till den här lösningen, säger Göran Johansson. Men hade jag känt till det här priset från början hade jag varit tveksam till hela arenabygget.

Trodde det skulle räcka

– Vi utgick ju från arenan i Borås och den kostade 120 miljoner kronor och sen trodde Higab att 180 miljoner kronor skulle räcka, säger Göran Johansson. Klart man reagerar när priset nu är 335 miljoner kronor.
I tidigare artiklar i GT har bland annat kommunalrådet Jan Hallberg (m) varit oerhört kritisk till hela arenaprojektet, som han kallat ”Görans egna lilla projekt”.
– Bygg tak, parkeringsgarage och sälj namnet, sa han bland annat i lördagens GT.

Vet inte mer

– Jag vet inte mer än Jan Hallberg, säger Göran Johansson. Och det har absolut inte varit något hemlighetsmakeri om arenan.
– Jag har fått min information från Anders Hulterström och har inte mer insyn i kommunen än Jan Hallberg, säger Göran Johansson.
Hulterström (s) är stadssekreterare i Göteborg
– Men det blev dyrare för att man byggde slutna hörn och bättre grund för att kunna bygga på tak i framtiden, säger han. Men det är Higabs beslut.
Att sälja den nya arenans namn tror han heller inte på.

Vill se Göteborg i namnet

– Sälj namnet på Nya Ullevi i stället. Det har jag sagt hela tiden. Men se till att också behålla Göteborg i namnet. Vi har ju arbetat hårt för att promota Göteborg i stora idrottsevenemang och det ska vi fortsätta med, säger Göran Johansson.
Att Volvo eventuellt skulle köpa namnet på Nya Ullevi tror han inte.
– Jag har redan frågat Volvo, men de är inte intresserade. Möjligen i så fall Volvo Personvagnar som är mer konsumentinriktade eller kanske SKF, säger Göran Johansson. Men vi får inga hundra miljoner för namnet, säger han.
– Vi kan inte jämföra oss med England. De spelar i en helt annan division. Vi kan aldrig hävda oss mot dem och deras stora arenor.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
MITT GT - FÖR INLOGGADE
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: