GAMMAL STEN. Olycksstenen hölls på plats av en enda bult. På nyare modeller är det två. Det kan vara förklaringen till den tragiska dödsolyckan i Bollebygd då en åttaårig flicka dog. Foto: Leif Gustafsson
GAMMAL STEN. Olycksstenen hölls på plats av en enda bult. På nyare modeller är det två. Det kan vara förklaringen till den tragiska dödsolyckan i Bollebygd då en åttaårig flicka dog.  Foto: Leif Gustafsson

Bulten kan ha varit rostig

Publicerad
Uppdaterad
BOLLEBYGD. Gravstenen var gammal och bulten som höll fast den i marken troligen rostig.
Det kan förklara den tragiska olyckan då en åttaårig flicka omkom.
- Någon kan ha varit försumlig, men vi har inte fått något svar från den tekniska undersökningen ännu, säger Claes Lindberg vid polisen i Borås.
Förstämningen i Bollebygd är djup efter dödsolyckan i söndags eftermiddag.

Klättrade upp på gravstenen

En åttaårig flickan klättrade upp på en av gravstenarna på kyrkogården.
Stenen välte och flickan hamnade under den 75 kilo tunga stenen.
Kyrkan hölls öppen under hela gårdagen och hålls öppen även i dag.
- Det råder en stor sorg och förstämning som berör hela samhället. En strid ström av människor kommer till kyrkan, säger kyrkoherde Urban Olander.
Flickan och hennes familj är bosatta i Bollebygd och Olander har försökt stötta dem och eleverna på flickans skola så gott han kunnat.
Gravstenen stod på en äldre grav och uppges vara cirka 50 år gammal och stod rakt upp, precis som den ska.

Förankrad i en gjuten sockel

Gravstenar förankras i en gjuten sockel i marken. Nu för tiden monteras två rostfria ståldubbar, 12-15 centimeter långa, i två borrade hål i sockeln. Två hål borras sedan i gravstenens undersida varpå hela stenen lyfts på dubbarna.

Var av äldre modell

Olycksstenen, som var av äldre modell, hade bara en dubb stående i mitten. Graven sköttes av kyrkorådet.
Lars-Håkan Jonsson är förman vid kyrkogårdsförvaltningen:
- Dubben hade inte gått av, men jag tror inte att den var rostfri. Däremot kan ju stenens hål blivit större och gått sönder, menar han.
Några rutiner för att säkra alla gravstenar på landets kyrkogårdar finns inte, säger han.
- Vi åtgärdar bara om stenen lutar, säger Lars-Håkan Jonsson. Och det gjorde den ju inte.
Den tekniska utredningen kring dödsolyckan görs av polisen i Borås och är nu klar.

Bör kontrollera stenar

- Men resultatet har vi inte fått än. Svaret ska analyseras för att se vad som kan vara den direkta orsaken och var någonstans det brustit, för det ska inte behöva bli så här.
När är analysen klar?
- Jag hoppas vi har en riktning av gå i slutet av veckan eller början av nästa, men sen är vi inte färdig med utredningen än på några veckor, säger Claes Lindberg.
Enligt polisen är det som hänt en tragisk olycka, men det kan också vara så att någon varit försumlig och då kan det vara fråga om vållande till annans död.
- Vi har inlett en förundersökning, men därifrån till att misstänka någon är steget långt.
I går kontaktade Svenska kyrkan alla kyrkogårdschefer i landet och påminde om att man ska kontrollera stenarna så att de inte välter.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER