Bedrägeriåtalade kommunchefer frias

Publicerad

De två chefer i Svenljunga bedrägeri som stod åtalade för grova bedrägerier i mångmiljonklassen frias av tingsrätten.

Enligt åklagaren hade de två cheferna sett till att blåsa upp redovisningen till staten så att Svenljunga kommun fick flera miljoner för mycket i ersättningar.

Under rättegången uppgav den ena av cheferna att staten blivit vilseledd av uppgifterna som lämnades in, men att det inte var deras mening. Den andra chefen nekade helt till att ha haft kompetensen att sköta redovisningen.

Tingsrätten skriver i sin dom att det rört sig om komplicerade redovisningar som inte helt enkelt går att säga vad som är rätt och fel. Tingsrätten menar också att polisens och åklagarens utredning inte hållit måttet. Bland annat går det inte, enligt tingsrätten, att komma fram till vad som skulle vara den korrekta redovisningen.

I fallet med den ena chefen så skriver tingsrätten att denne "visserligen kunde ha agerat mer försiktigt" men att det inte går att styrka att det skett något medvetet bedrägeri.

3,4 miljoner kronor

Åklagaren menade att de två cheferna blåst upp rapporteringen för att Svenljunga kommun skulle få 3,4 miljoner för mycket i ersättningar för LSS-kostnader.

Vid rättegången pekade två tjänstemän i kommunen ut ansvariga ytterligare högre upp i hierarkin som delaktiga i påtryckningar mot dem själva för att rapportera högre summor. Den diskussionen tas inte upp i domen som avkunnades under onsdagen.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida