Åsa Romson (MP) och regeringen stoppar beslutet om strandskyddet i Uddevalla kommun. Foto: Pelle T Nilsson
Åsa Romson (MP) och regeringen stoppar beslutet om strandskyddet i Uddevalla kommun.  Foto: Pelle T Nilsson
Länsstyrelsen i Västra Götaland vill utöka strandskyddet från 100 meter till 200 meter. Foto: Ingrid Norrman
Länsstyrelsen i Västra Götaland vill utöka strandskyddet från 100 meter till 200 meter.  Foto: Ingrid Norrman

Åsa Romson stoppar beslut om strandskydd

Publicerad

Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade om att utöka strandskyddet från 100 till 200 meter - ett beslut som har överklagats av flera kommuner, bland annat Uddevalla.

Nu kommer hjälp från oväntat håll när miljöminister Åsa Romson stoppar beslutet.

Anledning: Länsstyrelsen har glömt att informera i Uddevalla-Posten, rapporterar P4 Väst.

Länsstyrelsen i Västra Götaland fattade för en tid sedan beslutet om att utöka strandskyddet - ett beslut som inte har varit populärt bland kust- och Vänerkommuner. 120 överklaganden har kommit in till regeringskansliet, bland annat från Dals Ed, Mellerud, Tjörn och Orust, där regeringen rivit upp beslutet.

– I dessa kommuner gäller inte det utvidgade strandskyddet längre, det är alltså 100 meter som gäller.

När det gäller beslutet rörande Uddevalla så har ärendet fått en oväntad vändning. Här har regeringen och miljöminister Åsa Romson (MP) nu fattat ett beslut om att upphäva beslutet.

Orsaken denna gång är en ren felaktighet när det gäller kungörandet i den lokala tidningen, i detta fall Uddevalla-Posten. Länsstyrelsen i Västra Götaland är nämligen skyldig att annonsera i den lokala tidningen om den når fler än fem procent av befolkningen. Den aktuella tidningen når sex procent.

– Länsstyrelsen har därmed gjort ett sådant allvarligt formellt fel vid handläggningar att beslutet bör upphävas, skriver Åsa Romson till P4 Väst.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida