Karlstad stadshotell. Hit till det anrika hotellet tog den 48-årige mannen pojken och utsatte honom under flera dagar för sexuella övergrepp. Foto: Johan Eklund
Karlstad stadshotell. Hit till det anrika hotellet tog den 48-årige mannen pojken och utsatte honom under flera dagar för sexuella övergrepp.  Foto: Johan Eklund
Mannen dömdes till tre och ett halvt års fängelse. Foto: Ylwa Svensson
Mannen dömdes till tre och ett halvt års fängelse. Foto: Ylwa Svensson

48-årig man våldtog 13-årig autistisk pojke

Publicerad

En medelålders man döms till tre och ett halvt års fängelse för att under flera dagar utsatt en 13-årig autistisk pojke för sexuella övergrepp på Karlstads stadshotell.

Mannen stämde träff med pojken över internet och kom till hotellrummet med hundhalsband, fot- och handbojor i en väska.

Övergreppen uppdagades då 13-åringen berättade för skolsjuksköterskan om sin rädsla för att ha fått en könssjukdom.

Enligt uppgifter i den hemligstämplade utredningen bokade 48-åringen ett dubbelrum på Karlstads stadshotell för sig själv och pojken redan en vecka i förväg.

Mannen, en företagare från en ort i Mellansverige, är tidigare ostraffad och berättar i förhör hur han fick kontakt med pojken genom ett chat-forum på internet. Där uppgav pojken först att han var femton år gammal, men mannen medger att han snart fick kännedom om hans verkliga ålder.

Utnyttjade relation

Enligt hovrätten har 48-åringen genom en längre tids kontakt över internet skapat en relation med pojken, en relation som han sedan utnyttjade för att förgripa sig på honom sexuellt.

En långhelg förra året hämtade mannen upp pojken på hans hemort och körde honom sedan till det anrika stadshotellet i Karlstad.

Med sig hade mannen olika sexhjälpmedel nedpackade i en väska: hundhalsband, fot- och handbojor och diverse kläder. Delar av utstyrseln klädde han på pojken vilket visas av bilder som hittats i mannens mobiltelefon, bilder som nu ingår i utredningen.

I tingsrätten, som bedömde övergreppen som sexuellt övergrepp mot barn, dömdes mannen till tre månaders fängelse, vilket innebar att han kunde släppas fri direkt omedelbart efter rättegången. Han hade suttit häktad under motsvarande tid.

"En chock"

Men hovrätten dömer nu alltså mannen till tre år och sex månaders fängelse för våldtäkt mot barn, vilket är normalrubriceringen för en vuxen person som har samlag med en person under femton år.

– Det är en diametralt annorlunda dom mot den i tingsrätten. Det kom som en chock för min klient, säger 48-åringens advokat Anders Welander.

Enligt advokaten har 48-åringen ännu inte beslutat sig för om han ska överklaga. Samtidigt är utsikterna för att få en ny prövning i Högsta domstolen svår.

I förhör säger 48-åringen att han inte tycker åldersskillnaden är av så stor betydelse. Pojkens ålder var främst "ett praktiskt problem", säger han enligt domen. Det skulle ändå inte dröja så länge innan deras relation blev laglig "om de verkligen var förälskade i varandra", resonerar mannen.

Autistisk pojke

Men det är inte ett resonemang som hjälper honom i rätten. Hovrätten konstaterar att mannen vid fyra tillfällen utsatt pojken för grova sexuella övergrepp som tillsammans gör att han fälls för våldtäkt mot barn. Av hovrättens dom framgår det att tre ytterligare män åtalats för att ha utnyttjat samma pojke. Hans mamma uppgav under rättegången att hennes barn lider av både adhd och autism.

GT har sökt åklagaren Pia Hammar men hon har inte gått att nå.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida