Trots att Ikea redovisar en minskad vinst för förra året så ökar Ingvar Kamprad sin förmögenhet, och är nu god för omkring 400 miljarder kronor.
Trots att Ikea redovisar en minskad vinst för förra året så ökar Ingvar Kamprad sin förmögenhet, och är nu god för omkring 400 miljarder kronor.

Världens rikaste man: Ingvar Kamprad

Publicerad
Uppdaterad
Ikeas vinst minskar.
Men Ingvar Kamprads förmögenhet växer.
Nu är möbeljättens grundare rikast i världen.
Ikeas vinst har minskat de senaste två åren, visar siffror från företagets holdingbolag Ingka Holding BV som Dagens Industri tagit del av. Enligt årsredovisningen fram till augusti 2003, som inte blivit offentlig förrän i går, gick resultatet ned med 1,1 miljarder till 13,4 miljarder kronor. – Vi kommenterar inte vinsten alls, säger Charlotte Lindgren pressansvarig på Ikea till DI.

Kan plocka ut miljardbelopp

Däremot ökar företagets försäljning med 13 procent till 117 miljarder kronor. Och i samma takt blir grundaren Ingvar Kamprad allt rikare. I år kan han plocka ut hela 3,5 miljarder kronor från Ikea. Han är därmed med all sannolikhet världens rikaste man. Kamprad är god för runt 400 miljarder kronor. Den låga dollarkursen gör att han därför går om tungviktare som Microsoftgrundaren Bill Gates, som uppskattas ha en förmögenhet på 353 miljarder kronor och Warren Buffett, 301 miljarder kronor. Kamprad får sin del mycket tack vare att Ikeakoncernen betalar 3 procent av försäljningen till Inter Ikea – som kontrolleras av grundaren själv. – Ikeakoncernen betalar en franchiseavgift till Inter Ikea, den är på 3 procent av försäljningen. Därtill finns det 23 externa franchisetagare som inte tillhör koncernen, säger Charlotte Lindgren.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida
EKONOMI PÅ TWITTER