Bengt Axelsson äter lunch - och betalar skatt...
Bengt Axelsson äter lunch - och betalar skatt...

Uppskattad - dygnet runt

Publicerad
Uppdaterad
Du har nog inte tänkt på det.
Men en skattefri dag - den finns inte.
Inte ens en skattefri minut.
Från när du vaknar till sängdags tickar skattetaxametern hela tiden. Och tro inte att den slutar när du sover.
Såvida du inte bor i en koja i skogen och lever på rötter och bär är det skatt på i princip allt du tar dig för varenda dag.
Mot den bakgrunden är det kanske inte konstigt att till och med högskatteförespråkare som Gudrun Schyman trampar ner sig i skatteträsket och tricksar med allehanda avdrag.
Det här är Bengt Axelssons skattedag. En vanlig inkomsttagare. 36 år gammal. Idrottslärare i Stockholm. Gift med Tove, som pluggar. De har fyra barn och bor i villa. Bengt tjänar 23 800 kronor i månaden.

06.45:

Bengt vaknar och tänder lampan. Elskatten börjar ticka, plus moms förstås. Men redan innan Bengt slår upp ögonen har han betalat skatt. Villan på 150 kvadratmeter är taxerad till 1 460 000 kronor. Det innebär 40 kronor per dygn i fastighetsskatt. Plus energi-skatt, koldioxidskatt och moms för uppvärmningen. I familjen Axelssons fall vattenburen el. I snitt 26 kronor per dygn. Kylen och frysen kostar ungefär två kronor dygnet. DAGENS SKATT:

68:-

07.00:

Bengt tar en dusch. På vattenavgiften måste han betala moms. På ett år blir det cirka 1 100 kronor. DAGENS SKATT:

3:-

07.10:

Bengt sätter på kaffet, tar fram smör och ost, rostar ett par brödskivor och börjar läsa morgontidningen. Tick, tick, tick. Kaffebryggaren och brödrosten drar el plus moms. Kaffet är naturligtvis också momsbelagt, liksom brödet, smöret och osten. Morgontidningen är inte heller skattefri, moms sex procent. DAGENS SKATT:

2:-

07.40:

Bengt klär på sig. Han köper inte mycket kläder och skor, men på helåret blir det ändå minst 800 kronor i moms. När Bengt går ut morsar han på renhållningsarbetarna som just hämtar soporna. Hämtningen är givetvis momsbelagd. DAGENS SKATT:

3:-

07.45:

Bengt tar bilen till jobbet. Han kör en Ford Mondeo 1998. Den kostar honom 1 400 kronor i skatt om året. Bensinskatten slår betydligt hårdare. Den består av energi-skatt (2:94 per liter), koldioxidskatt (1:77) och moms (1:91). Bengt kör cirka 1 200 mil. Totalt bilskatter per år: 9 344 kronor. Service och reparationer kostar ytterligare en dryg tusenlapp om året i moms. DAGENS SKATT:

29:-

11.30:

Bengt äter lunch i Solna centrum. Dagens rätt. Den kostar 65 kronor, med moms. Det händer också ibland att han och familjen äter middag ute. DAGENS SKATT:

4:-

12.00:

Bengt slinker in hos frisören Abbe Abdelmassih. Klippningen kostar 160 kronor. Moms: 32 kronor. Bengt klipper sig tio tolv gånger om året. DAGENS SKATT:

1:-

12.20:

Bengt köper Expressen och en dosa snus. Rasti Amien slår in 37 kronor i kassan. DAGENS SKATT:

11:-

16.00:

Bengt har jobbat färdigt för dagen. Han har tjänat 782 kronor (arbetsgivaravgift 257 kronor tillkommer). 238 kronor dras i skatt. DAGENS SKATT:

238:-

16.15:

På hemvägen stannar Bengt vid livsmedelsbutiken och handlar. En snittfamilj köper för cirka 50 000 kronor om året. Bengt och hans familj ligger sannolikt högre eftersom de är sex personer. DAGENS SKATT: (Bengts del)

8:-

16.45:

Systembolaget nästa. Bengt köper whisky, vodka, ett par flaskor vin och några starköl. Det ska räcka minst en månad. Föreståndaren Army Sallinen noterar beställningen. På helåret blir det omkring 6 000 kronor. Det mesta är alkoholskatt och moms. DAGENS SKATT:

9:-

18.00:

Bengt lagar mat och tvättar. Diskmaskin och tvättmaskin slukar ström, men allra värst är torktumlaren. Elskatt och moms. DAGENS SKATT:

1:-

20.10:

Han ringer några samtal. Med moms vartenda ett. Telefonen är en dyr post för familjen Axelsson. Ofta 3 000 kronor i kvartalet. DAGENS SKATT:

3:-

23.50:

Bengt släcker sänglampan. Men skatten tar inte slut. Tick, tick, tick, tick, tick... BENGTS LÖN PER DAG

782:-

BENGTS SKATT PER DAG
380:-

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag