ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Staten beredd höja amorteringskrav

ANNONS:

STOCKHOLM. Myndigheterna hotar med tuffare amorteringskrav. Och de står beredda att agera.

För hushållen kan bolånet bli betydligt mer smärtsamt.

Svenskarna är förhållandevis hårt belånade – och de amorterar för lite på sina bolån. Riksbankschefen Stefan Ingves oroas av utvecklingen.

– Skulderna har ökat under lång tid och jag tror inte att det är bra om man inte amorterar över huvud taget. Då ökar också riskerna i systemet, säger Ingves.

Och om inte bankerna själva stramar upp villkoren för kunderna tycker han att myndigheterna måste agera. Och det kan komma snart i sådana fall. Finansinspektionen är snart färdig med en undersökning av svenskarnas amorteringsvanor. Och om utvecklingen inte går åt rätt håll kommer myndigheten att agera, verktygen finns är budskapet.

Kräver handling

För ett hushåll med ett miljonlån kan det innebära alltifrån ett antal hundralappar till några tusenlappar mer i månaden, beroende på hur ett eventuellt förslag kommer att se ut.

Socialdemokraternas talesperson Magdalena Andersson kräver handling.

– Om det är så att Riksbankens tvekar på räntesänkning på grund av hushållens skuldsättning, så är ju det inte bra för jobb och tillväxt. Därför är det viktigt att regeringen lyssnar på Stefan Ingves, säger hon.

Det sker redan svarar finansmarknadsminister Peter Norman (M).

– Hushållens skuldsättning är hög. Jag ser gärna att den går ner, att vi får till en annan amorteringskultur, säger han.

Men att amorteringar ska ske på det ena eller andra sättet med tvingande regler, är han tveksam till. Det blir gärna ett trubbigt instrument.

– Men vi arbetar med frågan och jag utesluter inte att vi kommer med förslag, säger Norman.

Bankerna gillar förstås inte tvång, men öppnar för mer amorteringar.

Handelsbanksägda Stadshypotek har i dag riktlinjer som säger att ett bolån ska amorteras ner till 75 procent av marknadsvärdet på tio år.

Stjälpa eller hjälpa

Men därefter finns inga krav på ytterligare amorteringar.

– Vi har inga riktlinjer där, det är upp till kontoren, säger vd Per Beckman.

Även övriga banker säger sig, via Bankföreningens riktlinjer, till stora delar följa samma mönster.

Bankföreningens chefsjurist Tomas Tetzell öppnar för en diskussion med bankerna om det behövs mer. Men att komma med stela lagregler kan snarare stjälpa än hjälpa bolånekunderna och få negativa effekter för priserna på bomarknaden, enligt Tetzell.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
EKONOMI PÅ TWITTER
ANNONS:
Mest läst om ekonomi
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: