Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Sju bra sätt att lura sig själv att spara pengar

Publicerad

Svårt att hålla i pengarna?

Du kan faktiskt lura dig själv att bli mer sparsam.

Här är sju knep, som Huffington Post samlat.

1. Ha alla pengar på samma konto

Enligt forskare på University of Utah så är det lättare att hålla koll på hur mycket som kommer in och försvinner ut om du har alla pengar på samma konto. Forskarnas studie visade att personer som gör så gör av med runt tio procent mindre av sina pengar, än när de hade flera konton.

2. Shoppa när du är uppe i varv

Att gå och shoppa när du är avslappnad och inte har så mycket att tänka på, gör att risken för att du ska göra av med mer pengar ökar, visar forskning.

Handlar du däremot när du kommer direkt från jobbet, har kort om tid och huvudet fullt av tankar på jobbet, så har kommer du enligt forskningen att göra av med 15 procent mindre pengar.

3. Drick vatten!

En studie vid universitetet i Twente i Holland kom till slutsatsen att om du dricker minst fem glas vatten och sedan väntar i 45 minuter innan du går och handlar, så ökar du din självkontroll. Orsak? Du blir sannolikt kissnödig. Att hålla sig kräver självkontroll, som då sprider sig även till shoppingen.

4. Ha en bild med dig

Har du något du drömmer om att göra? Bär med dig en bild på detta, rekommenderar en studie från universiteten i Toronto och Virginia. Varje gång du känner lusten att bränna pengar på något så tar du fram bilden i stället för plånboken, och påminner dig om att du har ett mål du vill nå.

5. Bär högklackade skor

En studie vid Brigham Young University, konstaterar att en shoppare som känner sig i psykisk balans väljer ett dyrare alternativ när det finns ett val mellan flera varor. Att bära högklackat, eller vid näthandel sitta obekvämt, gör att man nöjer sig med en billigare vara.

6. Om du använder kontanter, håll dem hela och rena

Journal of Consumer Research publicerade nyligen en studie som visar att vi håller hårdare i sedlar som är nya och rena. Smutsiga, skrynkliga pengar har vi lättare att skiljas från.

7. Räkna om allt till en liter mjölk

Ekonomibloggaren Emily Guy Birkens bästa tips är att räkna om pengarna till en vara som du kan relatera till. Hon föreslog ett paket nudlar, men det kan lika gärna vara en liter mjölk eller en flygbiljett.

Så om du vet att en liter mjölk kostar åtta kronor, och du hittar ett par jeans för 1600 kronor, så vet du att det är 200 liter mjölk eller en tur och retur till London. Sen är det bara att välja det du tycker är mest värt.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida