DRA FÖR BOENDET. Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar ger sina två bästa avdragstips: "Ungdomar som sommarjobbar på annan ort bör inte glömma att dra av kostnader för boende, mat, småutgifter och en hemresa i veckan. Bolånetagare bör tänka på att fördela räntekostnaderna om de översteg 100 000 kronor i fjol och man är två som delar på bolånen", säger hon. Foto: Lasse Sandström
DRA FÖR BOENDET. Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar ger sina två bästa avdragstips: "Ungdomar som sommarjobbar på annan ort bör inte glömma att dra av kostnader för boende, mat, småutgifter och en hemresa i veckan. Bolånetagare bör tänka på att fördela räntekostnaderna om de översteg 100 000 kronor i fjol och man är två som delar på bolånen", säger hon. Foto: Lasse Sandström

Här är tio bästa avdragen till deklarationen

Publicerad
Uppdaterad
Deklarera inte för snabbt - då kan du missa lönsamma avdrag.
Expressens lilla deklarationsskola visar den smala vägen i avdragsdjungeln.
Här är de tio bästa avdragen.

Bilen, boendet och extraknäcket – här är dina bäst avdrag

Aktier och fonder.

Dra av förluster på sålda aktier, fonder eller andra värdepapper. Normalt är 70 procent av förlusten avdragsgill. Då sänks din skatt med 21 procent av förlusten. Har du vinster att kvitta mot förlusterna blir avdraget mer värt. Har du bara sålt fondandelar har skatteverket gjort avdraget åt dig. Kontrollera att det stämmer.

Bilresor

Kör du bil till jobbet har gränsen för reseavdraget i år höjts till 9000 kronor. Du får dra av 18:50 kronor/mil om du uppfyller villkoren för reseavdrag. Den som har tjänstebil får dra av 9:50 kronor/mil (bensin) och 6:50 kronor/mil (diesel).

Dubbel bosättning

Har du på grund av arbete haft dubbel bosättning minst 5 mil från hemmet och uppfyller övriga villkor, kan du dra av faktiska kostnader för bostad på arbetsorten, utgiftsökning för måltider och småutgifter eller schablonavdrag med 63 kronor per dag. Samt en hemresa i veckan.

Fördela låneräntorna

Är ni två som står för bolånen kan ni fördela räntorna så att ingen kommer över 100 000 kronor i ränteavdrag. Upp till det beloppet är ränteavdraget värt 30 procent. Är underskottet större än 100 000 kronor är avdraget bara värt 21 procent.

Idrottsavdrag

Tjänar du extrapengar inom idrotten som till exempel domare, aktiv, tränare eller funktionär kan du göra avdrag för dina kostnader.

Kostnader i yrket

Har du köpt verktyg, instrument, skyddskläder, dataprogram eller annat som du behöver i jobbet och som din arbetsgivare inte betalat, får du dra av det. Kostnader mindre än 10 000 kronor drar du av direkt. Annars fördelar du kostnaden på flera år, oftast så länge varan beräknas hålla.

Januariräntan

Räntor som betalats före årsskiftet och avser januari 2010 är avdragsgilla i årets deklaration.

Sommaravdrag

Ungdomar som sommarjobbar minst fem mil från hemorten får dra av kostnader för tillfälligt arbete. Du får dra av för boende, mat, småutgifter och en hemresa i veckan.
Använd kvitton  om de är högre än schablonbeloppet 105 kronor per dygn för boende och lika mycket för levnadsomkostnader, den första månaden.

Vård i hemmet

Kostnaderna är avdragsgilla om du får skattepliktig ersättning och vården inte gäller eget barn eller familjemedlem. Enligt SKL får du göra avdrag på 64 200 kronor/år för barn upp
till 12 år. 72 756 kronor/år för ungdomar (13–17 år) och för vuxna.

Trängselavdrag

Trängselskatten i Stockholm är avdragsgill för resor i tjänsten eller resor till och från arbetet.
Expressen rättar: I en första version blev reseavdraget för bil till jobbet fel. Rätt ska vara 18:50 kronor/mil om du uppfyller villkoren.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida