ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Kärnkraftverket i Oskarshamn. Foto: Mikael Sjöberg
Kärnkraftverket i Oskarshamn. Foto: Mikael Sjöberg

Elpriserna rusar under reaktorstopp

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Kylan och de låga nivåerna i vattenmagasinen fortsätter att pressa elpriserna som klättrat uppåt under de senaste dagarna.
Priserna på den nordiska elbörsen Nordpool ligger nu på 63,7 öre per kilowattimme mot runt 58 öre i förra veckan.
Samtidigt har den tredje reaktorn vid Oskarshamns kärnkraftverk ännu inte kommit i gång sedan stoppet natten mot tisdagen. Reaktorn beräknas kunna tas i drift igen under torsdagen.
Enligt en preliminär bedömning kan produktionsbortfallet hänga ihop med störningar i regleringen i turbinanläggningens matarvattensystem, det vill säga de system som ser till att vattennivån i reaktortanken hålls konstant.
Säkerhetssystemen i anläggningen har fungerat utan anmärkning, skriver OKG i ett pressmeddelande.

Stopp i Ringhals

Till helgen blir det också ett tillfälligt stopp i reaktor 1 i Ringhals. Det beror på att Svenska Kraftnät kommer att utföra arbeten på elnätet i närheten av Ringhals under kommande helg. Effektnedgången påbörjas fredag morgon och maximal effekt från reaktorn beräknas nås igen måndag kväll.
I Forsmark går produktionen för fullt vid alla tre reaktorer.
Nivåerna i vattenmagasinen har fortsatt att sjunka och låg i slutet av förra veckan på 24,7 procent. Ett normalår är magasinen fyllda till 45,9 procent så här års.

Maria Victorin/TT
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
EKONOMI PÅ TWITTER
ANNONS:
Mest läst om ekonomi
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: