ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Louise Asp, 34 år, i Stockholm sparar i aktiefonder. "Jag tror på sparformen, men det är inte riskfritt."
Louise Asp, 34 år, i Stockholm sparar i aktiefonder. "Jag tror på sparformen, men det är inte riskfritt."

20 BÄSTA FONDERNA

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Nu vågar svenskarna spara i aktiefonder igen efter några år med tryggare räntefonder.
Jag tror på aktier för framtiden och sparar i flera aktiefonder, säger Louise Asp, 34.
Här är expertens tips på 20 möjliga vinnarfonder.
Aktiefonder är åter den populäraste sparformen och miljardbelopp förs över till fondbolagen varje månad.

För optimisten

Men att välja aktiefonder är svårt. Därför bad Expressen fondanalysföretaget Morningstars fondexpert Jonas Lindmark välja ut 20 möjliga vinnarfonder, beroende på vad du tror om framtiden: – Jag har valt tio aktiefonder som kan utvecklas bra i ett optimistisk scenario med fortsatt god tillväxt i världsekonomin, låga räntor, goda företagsvinster och utan valutaoro och stigande oljepris, säger Jonas Lindmark.

Högre risk

Flera av fonderna har smal placeringsinriktning och därmed högre risk. Men de sköts av specialister som bedöms ha större möjligheter att ge fonderna högre avkastning jämfört med bredare aktiefonder. – Sedan har jag valt tio fonder som kan gå bra i ett pessimistiskt scenario, säger Lindmark.

Satsa på räntefonder

Pessimistfonderna bedöms kunna klara börsnedgångar bättre än andra fonder. – Jag har med två räntefonder där. Efter en börsnedgång, som pessimisten räknar med, så tar man pengar från räntefonden och köper aktiefonder billigt, tipsar Lindmark. Lindmark har valt ut fonderna med tanke på ett års fondsparande: – Längre än så är det svårt att ha en uppfattning om vilka aktiefonder som kan tänkas gå bra.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
EKONOMI PÅ TWITTER
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: