Wall Street-demonstration på Sergels torg

Publicerad
Uppdaterad
SERGELS TORG. "Vi är de 99 procenten", "Systemet är problemet" och "Ned med kapitalismen".
Men också "Mer kärlek åt folket" och "Prata gärna med varandra".
Det var en flora av plakat och åsikter när bortåt 1 000 människor samlades på Sergels Torg i Stockholm för att ropa ut sin avsky för makten.
- Det här kan vara början på något nytt, säger debattören och poeten Göran Greider, 51, till Expressen.
"Ockupera Wall Street"-protesterna började i New York ochi dag var det dags för Sverige.
Det började som ett upprop på Facebook och närmare 1 000 människor upp på Sergels Torg i Stockholm.

Alla fick tala

Alla fick tala fritt och framföra sitt eget budskap.
Hannah Fahd, 22, höll i skylten "Kapitalismen är också en diktator."
- Jag vill att människan ska vara värd mer än pengar. Jag är här för folket. Tillsammans kan vi göra något stort.
Människan har helt fel syn konsumtion ger ingen hållbar utveckling, säger Hannah Fahd.
Mattias Skruf, 23 år och arbetslös, demonstrerade och gav bort kramar alldeles gratis.
- Jag är här för att jag inte gillar banker. Politikerna sitter bara och plockar pengar och förmåner, säger han.
Och tillägger:
Vill du ha en gratiskram?
- Javisst.
Mattias är förbannad för att han inte får jobb.
- Jag har sökt jobb i tre år. Jag fick inte vara kvar på lagret på Kjell & Company. De ville att jag skulle tvätta ett fönster som var nedklottrat med grafitti. Men jag tyckte inte att det ingick i mina arbetsuppgifter så jag fick sluta, säger han.
Jag stod och pratade med författaren och poeten och chefredaktören (Dala-Demokraten) Göran Greider och vi tittade på plakatet med budskapet "Prata gärna med varandra."
- Jaha, då har vi alltså gjort en radikal insats som pratat en stund, säger Greider, som är entusiastisk över folkets spontana vilja att slå näven i bordet mot orättvisor och makt.
- Det finns ilska mot ekonomisk övermakt, kapitalismen, bankerna och mot partier som är inskränkta. Det är kul att det är en gräsrotsrörelse, säger Göran Greider.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen