Systembolaget vill höja skatten av alkoholpolitiska skäl. Foto: Robban Andersson
Systembolaget vill höja skatten av alkoholpolitiska skäl. Foto: Robban Andersson

Vill höja skatten på lådvin - med 30 procent

Publicerad
Uppdaterad
Systembolaget vill ha en extra skatt på boxvin som skulle betyda prishöjningar på 25 till 30 procent på en del av lådorna. Regeringens förslag om höjda skatter på öl, vin och sprit räcker inte anser Systembolagschefen Magdalena Gerger, skriver Dagens Nyheter.
En låda motsvarar fyra flaskor vin men kostar oftast lika mycket som tre, en "mängdrabatt" som Systembolaget vill ha bort. Intressant, anser folkhälsominister Maria Larssons (KD) sakkunnige.
Systembolaget vill höja skatten av alkoholpolitiska skäl.
- Vi vill se över möjligheterna att justera alkoholskatten så att mängdrabatten på boxvin minskar, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till TT.
Han framhåller att en låda vin är 15–30 procent billigare än motsvarande mängd på flaska.
- Rabatten uppmanar till köp av större volymer och alkohol är ingen vara som ska säljas med mängdrabatt, säger han.
Lennart Agén förklarar att syftet med en högre skatt är att få svenska folket att köpa mindre vin på box.
- Om man får betala lika mycket för en box som fyra flaskor vin blir effekten att konsumtionen minskar, säger han.
Försäljningen av lådvin har ökat för varje år och svarar nu för 60 procent av allt vin som säljs på Systembolaget.

"Ingen bra idé"

Folkpartisten Carl B Hamilton, som sitter i Systembolagets styrelse, tycker inte att den föreslagna skattehöjningen är en bra idé. Den kommer från företagsledningen och har inte behandlats av styrelsen, påpekar han.
- Prispolitiken är bra som den är och jag tycker inte att den här skatteändringen ska genomföras. Min förhoppning är att detta bara är en storm i ett vinglas, säger Carl B Hamilton.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen