<span>&quot;Dialogen förändras just nu. För tio år sedan pratade vi om vad som var teknologiskt möjligt. Nu pratar vi om vad behövs&quot;, säger Shawn DuBravac, chefsekonom för CES-arrangören, Consumer Technology Association.</span>

"Dialogen förändras just nu. För tio år sedan pratade vi om vad som var teknologiskt möjligt. Nu pratar vi om vad behövs", säger Shawn DuBravac, chefsekonom för CES-arrangören, Consumer Technology Association.

Foto: Henrik Ek

Visa i helskärm
1/1

Vid CES-mässan ser du framtiden först

LAS VEGAS. Det är här du ser framtiden först.

CES-mässan i Las Vegas är platsen där teknikutvecklare från hela världen visar upp kommande produkter som ska ta samhället framåt – eller i vissa fall bara underhålla oss.

– Dialogen förändras just nu. För tio år sedan pratade vi om vad som var teknologiskt möjligt. Nu pratar vi om vad behövs, säger Shawn DuBravac, chefsekonom för CES-arrangören, Consumer Technology Association.

Expressen är på plats för att lyssna in samtalen.

Trenderna i år

# Sensorer läser vår omgivning

Det vi gör i den analoga världen blir allt lättare att sätta i en digital kontext. Sensorer i allt från kläder och klockor till termostater och köksprodukter fångar upp det som sker omkring oss, vilket sedan kan användas av applikationer för att förenkla våra liv. Av 20 000 nya produkter på CES i år väntas 15 000 av dem innehålla sensorer.

# Digitalt lärande

Datorer som blir smartare av erfarenhet. Bilar som blir bättre på att köra och känna igen trafiksituationer ju mer de körs. Röstigenkänning som blir bättre på att höra vad du säger ju mer du pratar med den. Information som samlas och gör maskinerna bättre är en supertrend och kommer märkas i en mängd produkter på CES i år.

# Mognad av nya branscher

Det är många produkter vi pratat om i ett par år; virtual reality-glasögon och 4K-tv-apparater till exempel. Det är bra att teknologin finns, men det är först i år som de blir användbara eftersom innehållet börjar komma ifatt. Filmbolag ska börja släppa film i 4K och kameror för att filma VR blir allt vanligare.

Prylar:

Smart sko

Foto: Henrik Ek

Smart sko

Den kommer inte göra att du springer snabbare, men du kommer möjligen ut snabbare eftersom skon knyter sig själv. Den värmer även upp dina fötter och det är kallt och räknar hur långt du går. Den vet också när det är dags att byta skor, vilket vi hoppas är sällan med tanke på priset när dessa släpps i höst: ca 4000 kr.

LG rullbar display

Foto: Henrik Ek

LG rullbar display

LG har meddelat att de under CES-mässan ska presentera en 18 tums display som kan rullas ihop som en tidning. Det låter inte som att konceptprodukten är nära en kommersiell lanseringen, men den ger onekligen en fingervisning om vart displaytekniken är på väg.

Robot-bartender

Foto: Henrik Ek

Robot-bartender

Här är bartendern du inte behöver ge dricks och som ger dig uppmärksamhet när du vill. Den kan blanda över 300 drinkar efter att ha fyllts på med olika drinkblandningar och alkohol i sju behållare. Beställer gör du via en app i din telefon.

Vuze VR-kamera

Foto: Henrik Ek

Vuze VR-kamera

Drömmen om att lämna vardagen och uppleva en annan plats blev just lite mer verklig. Den här kameran är en av flera produkter under CES som syftar till att göra virtual reality till något för gemene man. Vi har sett glasögonen komma, i år släpps kamerorna som ska ge oss bra VR-material att drömma oss bort till.

Översättare

Foto: Henrik Ek

Ili översättare

Den här lilla apparaten översätter engelska till japanska och kinesiska och tvärtom (och snart fler språk) medan du pratar. En inbygd mikrofon och högtalare förmedlar vad du vill säga på det andra språket, utan att du behöver vara uppkopplad mot wifi eller mobilt datanät.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/