Volkswagens vd Matthias Mueller.

Volkswagens vd Matthias Mueller.

Foto: Julian Stratenschulte/EPA/TT

Visa i helskärm
1/1

USA kräver tyska Volkswagen på pengar

USA stämmer den tyska biltillverkaren Volkswagen för riggade utsläppsprover på dieselbilar, skriver USA Today.

Stämningen lämnades in till amerikanska justitiedepartementet på uppdrag av den statliga myndigheten US Environmental Protection Agency, EPA, som har samarbetat med myndigheten California Air Resources Board, CARB, i brottsutredningen om fusket.

Skandalen, som döptes till "Dieselgate", om att VW hade fuskat med utsläppsrätterna slog ner som en bomb i höstas. Biljätten tvingades erkänna att avgasfusket omfattade minst elva miljoner bilar världen över.

Bilarna som omfattas av skandalen är Audi A3, Volkswagen Golf, Volkswagen Beetle och Volkswagen Jetta tillverkade mellan 2009 och 2015. Det handlar också om Volkswagen Passat som tillverkats mellan 2014 och 2015.

Volkswagen riskerar att få böta miljardbelopp

Volkswagen, som försäljningsmässigt är världens största biltillverkare, riskerar nu mångmiljardböter på grund av de manipulerade utsläppssiffrorna från koncernens populära dieselmotorer 2,0 TDI.

Fusket har redan fått ekonomiska konsekvenser för biljätten som införde försäljningstapp för de aktuella modellerna efter skandalen.

I december redovisade Volkswagen en minskad novemberförsäljning med 2,2 procent De vikande försäljningssiffrorna berodde bland annat på en nedgång i USA med 15 procent. I Ryssland och Brasilien var det procentuella tappet än högre, med en minskning på 35 respektive 51 procent.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/