<span>Michael Wolf lämnar sin post som vd för Swedbank.</span>

Michael Wolf lämnar sin post som vd för Swedbank.

Foto: Olle Sporrong

<span>Michael Wolf.</span>

Michael Wolf.

Foto: Stefan Forsell

Visa i helskärm
1/1

Swedbanks vd Michael Wolf sparkas

Swedbanks vd Michael Wolf lämnar sin post. Styrelseordförande Anders Sundström säger i ett pressmeddelande:

– Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap.

– Jag blev överraskad över styrelsens beslut, säger Michael Wolf.

Ordföranden i Sparbanksgruppen, som är storägare i Swedbank, säger i DN att avskedet beror på toppchefernas fastighetsaffärer.

Swedbanks vd Michael Wolf lämnar sin post med omedelbar verkan, efter beslut från styrelsen, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Michael Wolf har på ett framgångsrikt och inspirerande sätt lett Swedbank till att i dag vara en av Europas starkaste banker med lägre risk och uthållig intjäningsförmåga. För detta förtjänar Michael Wolf stor uppskattning. Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny vd som kan ta Swedbank till nästa nivå, säger Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank, i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Hon tar över efter Michael Wolf

 

Hon tar över tillfälligt

Birgitte Bonnesen, chef för Svensk bankverksamhet, utses till tillförordnad VD, under arbetet med att hitta en permanent koncernchef.

I ett skriftligt meddelande från bankens pressavdelning, som publicerats av DI, säger Michael Wolf så här

– Jag blev överraskad över styrelsens beslut, men har samtidigt största respekt för att det är styrelsen som tillsätter och avsätter vd. Jag vill rikta ett genuint lycka till till banken, säger Michael Wolf.

 

LÄS OCKSÅ: Michael Wolf: Jag blev överraskad

Ersättning på 19,5 miljoner

Michael Wolf kommer i enlighet med sitt avtal att erhålla uppsägningslön och avgångsvederlag, bestående av 75 procent av lönen under uppsägningstiden som motsvarar 12 månader samt avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen i 12 månader. Michael Wolfs nuvarande årslön är 13 miljoner kronor, skriver Swedbank.

Det innebär en total ersättning på 19,5 miljoner.

Avräkning på lön och avgångsvederlag sker om Michael Wolf erhåller nytt arbete.

Karin Sandström, arbetstagarrepresentant i Swedbanks styrelse, är mycket fåordig.

Ringer jag olämpligt?

– Extremt olämpligt. Jag står jätteknasigt till.

Nu på morgonen blev det klart att Michael Wolf får sparken – du sitter i samma styrelse.

– Jag hänvisar allting till styrelsens ordförande, så du får prata med honom.

Har ni suttit sent i natt med detta?

– Du får ställa alla frågor till styrelsens ordförande, jag har inga ytterligare kommentarer.

Är det ett känsligt läge?

– Du får ställa den frågan till Anders Sundström. Jag står just nu och är på väg in i duschen. Så du får ursäkta, jag kan inte prata mer med dig.

 

LÄS OCKSÅ: Kritiken: "Det ser ut som ett bondeoffer"

Storägaren: Därför får han gå

Lennart Anderberg är ordförande i Sparbanksgruppen som är storägare i Swedbank. Till Dagens Nyheter säger han att det finns ett samband mellan att bankens vd Michael Wolf får sparken och de kritiserade fastighetsaffärer som tre av bankens toppchefer tillåtits göra vid sidan av jobbet.

– Jag kopplar det som skett med Michael Wolf till det som kommunicerats runt fastighetsaffärerna. Det kan vara den utlösande faktorn, säger Lennart Anderberg till DN.

 

LÄS OCKSÅ: Swedbank faller på Stockholmsbörsen

Stormigt inom Swedbank

Michael Wolf är bara en av de Swedbank-toppar som lämnat storbanken den senaste tiden. I december kom beskedet att Magnus Gagner-Geeber, som var chef för affärsområdet Stora Företag och Institutioner, lämnade banken. Det efter att hans privata fastighetsaffärer, vid sidan av jobbet som banktopp, granskats.

Det var tidningen Dagens industri som började granskningen om fastighetsaffärerna i banken, som ledde till kritiken mot styrelsen och som nu fått Wolf att lämna.

Även på andra sätt stormar det på Swedbank. I början av året kom beskedet att Finansinspektionen ska granska bankens hantering av intressekonflikter.

Samtidigt rapporterade SvD Närlingsliv att flera aktieägare vill tvinga bort bankens styrelseordförande Anders Sundström.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/