<span>Styrelseordförande Anders Sundström.</span>

Styrelseordförande Anders Sundström.

<span>Missnöjet med Sundström uppges komma från flera håll i Swedbank.</span>

Missnöjet med Sundström uppges komma från flera håll i Swedbank.

Foto: Lasse Svensson

&quot;Magnus och jag är överens om att han slutar på banken, vilket är av helt andra skäl. Av hänsyn till den personliga integriteten hos våra medarbetare kommenterar jag inte de enskilda skälen till att någon slutar&quot;, skrev Michael Wolf, Swedbanks vd, då i ett pressmeddelande.

"Magnus och jag är överens om att han slutar på banken, vilket är av helt andra skäl. Av hänsyn till den personliga integriteten hos våra medarbetare kommenterar jag inte de enskilda skälen till att någon slutar", skrev Michael Wolf, Swedbanks vd, då i ett pressmeddelande.

Foto: Sven Lindwall

Visa i helskärm
1/1

Swedbanks ägare vill få bort ordföranden

Finansinspektionen ska granska Swedbanks hantering av intressekonflikter, rapporterar DI.

Samtidigt avslöjar SvD Näringsliv att flera aktieägare vill tvinga bort styrelseordföranden Anders Sundström.

Planen uppges vara att få Sundström att lämna styrelsen under våren 2017 – och att den kritiserade styrelsen då kommer att förändras.

Om ett år ska han bort. Det är flera Swedbankägares plan för styrelseordföranden Anders Sundström, enligt SvD Näringsliv.

Missnöjet med Sundström uppges komma från flera håll. Dock framför allt från de institutionella ägarna, skriver tidningen. Anledningarna ska vara att man känner att banken konstant hamnar i blåsväder, och att affärer hanteras klumpigt.

– Anders Sundström tycks ha nio liv. Frågan är vilket liv han är inne på just nu, säger en finansiell rådgivare till SvD Näringsliv.

Missnöjet med Anders Sundström

Missnöjet ska bland annat grunda sig i en miljardtvist med Aktiespararna kring fondbolaget Robur samt Sundströms tidigare resor med SCA:s privatjet. Det allvarligaste missnöjet ska dock handla om Swedbank-topparna Magnus Gagner-Geebers och Göran Bronners fastighetsaffärer. Vid sidan av sina positioner inom storbanken ska de ha byggt upp ett mindre fastighetsimperium – något Swedbank först försvarade. Men i november backade banken och Gagner-Geebers fick lämna.

 

LÄS MER: Swedbank-toppen Magnus Gagner-Geeber lämnar storbanken

 

Eventuella intressekonflikter

"Magnus och jag är överens om att han slutar på banken, vilket är av helt andra skäl. Av hänsyn till den personliga integriteten hos våra medarbetare kommenterar jag inte de enskilda skälen till att någon slutar", skrev Michael Wolf, Swedbanks vd, då i ett pressmeddelande.

Samtidigt tillbakavisade han uppgifter om "eventuella intressekonflikter".

Michael Wolf tvingats till möten

Enligt uppgift till tidningen har dock både bank-vd:n Wolf och Gagner-Geebers tvingats till flera möten med ägare som undrat om fastighetsaffärerna utanför Swedbank.

Enligt SvD Näringslivs avslöjande är banken otydlig vad gäller sina höga chefers sidouppdrag. Det ska ha skapat ett stort internt missnöje.

FI inleder granskning

Nu inleder Finansinspektionen en granskning av Swedbanks hantering av intressekonflikter, rapporterar DI.

Bakgrunden är just toppchefernas uppmärksammade fastighetsaffärer.

– Vi har begärt in information och granskar om banken har efterlevt de interna och externa reglerna som är kopplade till intressekonflikter. Vi är i början av undersökningen, men sådana här undersökningar ska göras skyndsamt och den har nu påbörjats på FI, säger Victoria Ericsson, pressekreterade på FI, till tidningen.

Om granskningen visar att Swedbank brustit i hanteringen av intressekonflikter kommer banken att kunna straffas antingen genom en anmärkning, varning eller straffavgift.

Sundström på semester

Expressen söker Anders Sundström men har fått beskedet att han är på semester. På frågan om han känner till uppgifterna om missnöje bland ägarna svarar hans assistent:

– Det vet jag faktiskt inte men han brukar väl läsa lite nyheter på paddan så det är möjligt.

Expressen har även varit i kontakt med flera av Swedbanks storägare.

"Jag har sett artikeln och Alecta har förtroende för Sundström som ordförande för Swedbank", skriver Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, som äger 4,6 procent av Swedbank, i ett mejl.

LO, som har intressen i ägarföretaget AMF, nekar att kommentera.

– Det här är en fråga som i första hand AMF som delägare får besvara, säger Nina Andersson på LO:s pressjour.

Folksam största ägaren

Med 9,25 procent av aktierna är Folksam den största enskilda ägaren i Swedbank. Anders Sundström var från 2004–2013 vd för koncernen och tillträdde därefter posten som styrelseordförande i Folksam Liv, men avgick enligt SvD sedan Finansinspektionen befarat att risk för jäv förelåg eftersom Sundström samtidigt var ordförande i storinvesteringen Swedbank.

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, säger att hon inte känner till något ägarmissnöje med Sundström.

– Det jag kan avslöja är att Folksam i alla fall inte ingår bland de anonyma institutionella ägarna som det refereras till. I den mån aktieägarna har synpunkter är det valberedningen man ska kontakta men jag känner inte till att några sådana kontakter har tagits.

Peter Karlström, ägargruppen Sparbanksstiftelsernas representant i valberedningen, säger sig inte känna till något missnöje med Sundström.

"Det är inget som jag har hört talas om", skriver han i ett sms.

Det har inte heller valberedningens ordförande Lennart Anderberg.

– Nej, det är ingenting som vi har tagit del av.

Anderberg är även ägaransvarig för Sparbanksgruppen, som med ett innehav på 8,9 procent är bankens näst största ägare, och uttrycker för Sparbanksgruppens räkning förtroende för styrelseordföranden.

– Vi har väldigt positiv inställning till Anders Sundström, det är en bra sammanfattning.

 

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,47 %
SWEC A
-4,33 %
Valutakollen
SEK/