Swedbank polisanmäler sin förre VD Michael Wolf, skriver Dagens industri.

Swedbank polisanmäler sin förre VD Michael Wolf, skriver Dagens industri.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Michael Wolf.

Michael Wolf.

Foto: Olle Sporrong

Visa i helskärm
1/1

Swedbank anmäler Michael Wolf

Nu bekräftar Swedbank att man anmäler sin förre vd Michael Wolf till Finansinspektionen.

Skälet är att banken identifierat transaktioner som ”kan antas” utgöra brott.

Swedbanks tidigare koncernchef Michael Wolf har anmälts av Swedbank till för finansmarknadsbrott, bekräftar banken. Den tidigare banktoppen granskas nu av Ekobrottsmyndigheten, efter att banken "identifierat transaktioner som kan antas utgöra brott".

Det var i tisdags som Swedbank gick ut och förklarade att en enig styrelse bestämt att den dåvarande koncernchefen Michael Wolf skulle sluta med omedelbar verkan. Dagens Industri rapporterade under fredagen om att en anmälan till Finansinspektionen ska ha varit ett av skälen, vilket senare visade sig stämma.

LÄS OCKSÅ: Sparkade vd:n säljer allt i Swedbank

 

Anmälan registrerad hos EBM

Swedbank bekräftar att den lämnat in en anmälan mot Michael Wolf hos Ekobrottsmyndigheten, EBM, men svarar ännu inte på när.

– Tyvärr vet inte jag det, svarar Anetter Ringius på Swedbanks presstjänst.

Enligt tidigare uppgifter till Di skulle anmälan gälla misstänkt finansmarknadsbrott, det vill säga något av de fyra brott som regleras i marknadsmissbrukslagen: insiderbrott, otillbörlig marknadspåverkan, obehörigt röjande av insiderinformation eller utebliven rapportering av misstänkt marknadsmissbruk. Bankens formulering när den bekräftar anmälan indikerar att det handlar om insiderbrott.

Expressen har också varit i kontakt med chefen för Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, Martin Tidén. Han var inte själv på jobbet men förklarade att han inte hade hört talas om en anmälan mot Michael Wolf.

Inte heller kammareåklagare Olof Kronlund, på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, som enligt DI uppges ha hand om målet, vill kommentera uppgifterna, uppger DI. Expressen har även sökt Kronlund för en kommentar.

Locket på från EBM

Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten, kommenterar inte anmälan:

– Om vi gör en utredning eller ett tillslag så faller det inom sekretess, så vi kan inte kommunicera om det skulle förhålla sig på det sättet, säger Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.

 

LÄS OCKSÅ: Michael Wolf kostar banken 12 miljarder

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELUX A
+10,83 %
BMAX
-9,78 %
Valutakollen
SEK/