Sverige toppar listan före Schweiz och Singapore.
Sverige toppar listan före Schweiz och Singapore.

Sverige i topp - bäst av världens ekonomier

Publicerad

Sverige toppar listan i det länderindex som brittiska revisions- och konsultföretaget PWC tagit fram.

Indexet är tänkt att mäta utvecklingen i drygt fyrtio av världens största ekonomier.

– Bilden stämmer med vad vi ser i ekonomin, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank.

Sverige toppar rankingen med en indexökning på 5,7 enheter under perioden 2000-2012. Efter Sverige kommer Schweiz och Singapore och därefter Nederländerna och Finland. Tyskland kommer först på tionde plats och Sydkorea på tionde. Kina ligger på 16:e plats och USA landar på plats 18.

Indexet bygger på en rad faktorer som till exempel ekonomisk stabilitet, tillväxt, social utveckling, lagstiftning, miljö och hållbarhet. Totalt bygger indexet på tjugo olika variabler.

– Bilden stämmer med vad vi ser i ekonomin. Svensk ekonomi klarade sig mest helskinnad från finanskrisen och sedan Europaoron. Jämför du med kaoset och stormen i Euro-gruppen så har Sverige varit en stilla insjö, säger Claes Hemberg.

"Äpplen och päron"

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, har inte läst undersökningen men är i allmänhet skeptisk till den här typen av index.

– Det är som att addera äpplen och päron. Man väger ihop ett stort antal indikatorer men det är väldigt oklart vad man egentligen mäter. Det är bättre att titta på olika dimensioner och sedan uttala sig om dem, som till exempel tillväxt, sysselsättning eller jämställdhet, säger han till Expressen.se.

Sverige låg i topp även 2007 när indexet presenterades förra gången. Många tillväxtekonomier har vunnit placeringar sedan förra bedömningen, Singapore har till exempel stigit från sjunde plats till sin nuvarande tredjeplacering och Vietnam har lyft fem placeringar till plats 23.

– Många tillväxtekonomier klättrar i vår kartläggning, men det är även tydligt att nationer som Indien, Brasilien och Turkiet nu har vissa utmaningar framför sig och behov av strukturella reformer, säger Peter Nyllinge, vd för PWC i ett pressmeddelande.

På väg tillbaka

Flera prognoser och rapporter har visat att svensk ekonomi är på väg framåt. Konjunkturinstitutets barometer steg i januari till den högsta nivån sedan sommaren 2011.

– Den svenska tillväxten är på väg tillbaka. Vi är nära kopplade till USA:s ekonomi där återväxten först blev synlig för 13-14 månader sedan, säger Claes Hemberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen