<span>Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström motiverade beslutet att avskeda Wolf med ett missnöje med Swedbanks kund- och medarbetarnöjdhet. Men nu finns uppgifter att Wolf kan ha blivit polisanmäld redan innan.<br></span>

Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström motiverade beslutet att avskeda Wolf med ett missnöje med Swedbanks kund- och medarbetarnöjdhet. Men nu finns uppgifter att Wolf kan ha blivit polisanmäld redan innan.

Sparkade vd:n Michael Wolf.

Sparkade vd:n Michael Wolf.

Foto: David Sica

Visa i helskärm
1/1

Storägarna om Wolfs misstänkta brott

Uppgifterna om att Swedbank ska ha anmält Michael Wolf till Finansinspektionen innan han avskedades slår nu tillbaka mot ordföranden Anders Sundström.

Sundström har för ägare och medier gett en helt annan förklaring till varför Wolf fick sparken - där de tyngsta skälen var missnöje med kund- och medarbetarnöjdhet.

– Stämmer det här har Anders Sundström förbrukat allt förtroende, säger en av de större aktieägarna till SvD Näringsliv.

Swedbank ska ha anmält den före detta vd:n Michel Wolf för finansmarknadsbrott, uppger Dagens Industri i dag. Det var i tisdags som nyheten om att Michael Wolf får sparken slog ned som en bomb i Finans-Sverige.

Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström motiverade beslutet med att missnöje med Swedbanks kund- och medarbetarnöjdhet - och att Wolf inte var rätt person att komma till rätta med problemen.

Men Anders Sundströms förklaringar har blivit kraftigt ifrågasatta.

Under telefonkonferensen med journalister efter beskedet att Michael Wolf fick sparken fick Anders Sundström en fråga om det finns några andra skelett i garderoben som du av olika anledningar inte kan gå ut med.

– Jag kan inte garantera vad som finns rätt ut i det här sammanhanget. För att svara på frågan som handlar om VD-bytet så kan jag säga att jag har för er redovisat våra huvudsakliga skäl och också de underliggande skälen till varför styrelsen har bestämt att göra den här förändringen, svarade Sundström och slog fast:

– Nej, jag sitter inte inne med några skelett som jag skulle kunna gå ut med nu, nej.

Aktiespararna skulle gärna se att den föreslagna styrelseledamoten Peter Norman tar över ordförandeklubban i Swedbank.

– Det är tjuv- och rackarspel som inte är värdigt ett av Sveriges viktigaste bolag och en systemkritisk bank, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning hos Aktiespararna.

Han uppmanar Anders Sundström att antingen skjuta fram bolagsstämman, där Sundström är föreslagen för omval, tills Finansinspektionens utredning är klar eller ta en time out.

– Peter Norman är föreslagen som styrelseledamot och har kompetens, civilkurage och sunt förnuft. Han är en värdig kandidat till att ta en ordförandepost i sådana fall, säger Albin Rännar.

Aktiespararna ifrågasätter nu Anders Sundströms lämplighet som ordförande i Swedbank med anledning av Finansinspektionens utredning.

– Det pågår en utredning i hos Finansinspektionen som pekar mot styrelseordförandes ansvar och vad han visste och inte.

Albin Rännar är också förvånad över att Ander Sundström berättar om Swedbanks anmälan mot Michael Wolf först nu. Sundström borde sagt direkt att "Det har hänt något som vi inte kan berätta på grund av lagstiftning men vi bedömer det som så allvarligt att Wolf inte kan vara kvar", enligt Rännar.

- Det låter som en bättre förklaring till varför Wolf fick gå på dagen än den krystade förklaringen som Sundström presenterade då. Nu undrar man om det finns något annat som Sundström undanhåller. Om han är så skicklig på att dölja sanningen, finns det något annat som han inte har berättat?

Albin Rännar tycker att Sundströms hantering skadar förtroendet för Swedbank.

- Det är jätteskadligt för förtroendet. Det är extremt arrogant agerat.

"Stämmer det har Sundström förbrukat förtroendet"

Stämmer DI:s uppgifter om att Swedbank har anmält Michael Wolf till Finansinspektionen flera dagar innan beskedet att han får lämna toppjobbet så uppger en av de större aktieägarna, till SvD Näringsliv, att förtroendet för Anders Sundström är förbrukat.

– Stämmer det här (att banken anmält sin tidigare vd till Finansinspektionen, reds anm) har Anders Sundström förbrukat allt förtroende, säger en av de större aktieägarna till SvD Näringsliv.

– I så fall har Sundström ljugit media och aktieägarna rakt upp i ansiktet. Sundström kan i sådana fall inte sitta kvar, anser samma person som representerar en av storägarna.

Claes Hemberg, privatekonomisk rådgivare på Avanza, säger att det skulle vara en unik händelse i svensk näringslivshistoria om DI:s uppgifter stämmer.

– Jag tror att det är ett maktspel som pågår. Ryktena i branschen säger att Finansinspektionen är väldigt kritisk till att Wolfs engagemang utanför bankens väggar - alltså att han skulle ha flera lojalitetsrelationer, säger Claes Hemberg.

Istället för att öppet kunna säga att Swedbank är kritiska till hans agerade väljer man att skicka ut honom, tror Hemberg.

– Alternativet är ju att Swedbank får kritik för att de inte har kontroll över sin egen VD. För att ordförande ska slippa få kritik vänder man allt kritik mot VD, säger Hemberg och fortsätter:

– Men om han har gjort något fel vet vi fortfarande inte.

"inga skelett i garderoben"

Claes Hemberg:

– Han ville inte ha rubriken "VD på Swedbank polisanmäld". Därför säger han först upp honom och sedan polisanmäler honom.

Representanter från Folksam – en storägare med en andel i Swedbank på strax över nio procent – närvarade också på mötet angående bytet av vd. Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, bekräftar att delägarna då inte fick någon information om en eventuell anmälan mot Michael Wolf.

– Jag har inte haft någon som helst vetskap om detta, på mötet var det ingen som sa ett ord om detta, säger hon.

Nu väntar Folksam på en formell bekräftelse på huruvida uppgifterna stämmer.

– Vi kan inte säga något innan vi vet vad det handlar om, men ekobrott är ju en historia, säger Carina Lundberg Markow.

Lennart Anderberg, ordförande i Sparbanksgruppen med nio procent av aktierna, känner inte till uppgifterna.

– Det har jag inte fått några uppgifter om. Därför har jag ingen grund för att uttala mig om det, säger han.

Expressen har sökt Anders Sundström.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,47 %
SWEC A
-4,33 %
Valutakollen
SEK/