Staten beredd höja amorteringskrav

Publicerad

STOCKHOLM. Myndigheterna hotar med tuffare amorteringskrav. Och de står beredda att agera.

För hushållen kan bolånet bli betydligt mer smärtsamt.

Svenskarna är förhållandevis hårt belånade – och de amorterar för lite på sina bolån. Riksbankschefen Stefan Ingves oroas av utvecklingen.

– Skulderna har ökat under lång tid och jag tror inte att det är bra om man inte amorterar över huvud taget. Då ökar också riskerna i systemet, säger Ingves.

Och om inte bankerna själva stramar upp villkoren för kunderna tycker han att myndigheterna måste agera. Och det kan komma snart i sådana fall. Finansinspektionen är snart färdig med en undersökning av svenskarnas amorteringsvanor. Och om utvecklingen inte går åt rätt håll kommer myndigheten att agera, verktygen finns är budskapet.

Kräver handling

För ett hushåll med ett miljonlån kan det innebära alltifrån ett antal hundralappar till några tusenlappar mer i månaden, beroende på hur ett eventuellt förslag kommer att se ut.

Socialdemokraternas talesperson Magdalena Andersson kräver handling.

– Om det är så att Riksbankens tvekar på räntesänkning på grund av hushållens skuldsättning, så är ju det inte bra för jobb och tillväxt. Därför är det viktigt att regeringen lyssnar på Stefan Ingves, säger hon.

Det sker redan svarar finansmarknadsminister Peter Norman (M).

– Hushållens skuldsättning är hög. Jag ser gärna att den går ner, att vi får till en annan amorteringskultur, säger han.

Men att amorteringar ska ske på det ena eller andra sättet med tvingande regler, är han tveksam till. Det blir gärna ett trubbigt instrument.

– Men vi arbetar med frågan och jag utesluter inte att vi kommer med förslag, säger Norman.

Bankerna gillar förstås inte tvång, men öppnar för mer amorteringar.

Handelsbanksägda Stadshypotek har i dag riktlinjer som säger att ett bolån ska amorteras ner till 75 procent av marknadsvärdet på tio år.

Stjälpa eller hjälpa

Men därefter finns inga krav på ytterligare amorteringar.

– Vi har inga riktlinjer där, det är upp till kontoren, säger vd Per Beckman.

Även övriga banker säger sig, via Bankföreningens riktlinjer, till stora delar följa samma mönster.

Bankföreningens chefsjurist Tomas Tetzell öppnar för en diskussion med bankerna om det behövs mer. Men att komma med stela lagregler kan snarare stjälpa än hjälpa bolånekunderna och få negativa effekter för priserna på bomarknaden, enligt Tetzell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen