Enligt Spotify har man betalat tillbaka tre miljarder dollar till musikmakare och att de har satt undan pengar för framtida utbetalningar och att de jobbar på att finna tekniska lösningar för att kunna betala ut pengarna. På bilden grundaren Daniel Ek.

Enligt Spotify har man betalat tillbaka tre miljarder dollar till musikmakare och att de har satt undan pengar för framtida utbetalningar och att de jobbar på att finna tekniska lösningar för att kunna betala ut pengarna. På bilden grundaren Daniel Ek.

Foto: All over press/Getty images

Visa i helskärm
1/1

Spotify stäms på miljardbelopp – igen

Den svenska musiktjänsten Spotify stäms på omkring 1,7 miljarder kronor av den amerikanska artisten Melissa Ferrick.

Hon hävdar att företaget gör sig skyldiga till upphovsrättsliga brott och använder musiken gratis.

Ett par veckor tidigare stämdes företaget av en annan artist på omkring 1,2 miljarder.

– Vi kommer att betala låtskrivare och producenter varje öre, sa Spotifys talesperson Jonathan Prince efter att den första stämningen blev känd, enligt Business Insider.

På bara ett par veckor har två stämningsansökningar gällande miljardbelopp riktats mot den svenska musikjätten Spotify.

Stämningsansökningen har inkommit från individuella artister och har lämnats in till en federal domstol i Los Angeles, skriver Business Insider.

Den senaste stämningsansökan inkom från den amerikanska indiesångerskan Melissa Ferrick från Massachusetts i fredags.

"Spotify använder musiken gratis"

Hon anklagar Spotify, som tillhandahåller ett omfattande urval av on-demand musik, för att inte informera upphovsrättsinnehavare när deras album används. Ferrick kräver därför Spotify på 200 miljoner dollar, det vill säga omkring 1,7 miljarder svenska kronor.

I stämningsansökan står det:

"Spotify valde opportunism över licenser. Medan Spotify har dragit vinning från musiken som de säljer till sina kunder har ägarna till musiken (speciellt låtskrivare och deras producenter) inte kunnat dela den framgången, eftersom Spotify använder musiken gratis."

Enligt Ferrick ska hennes sånger ha blivit strömmade eller tillfälligt nedladdade en miljon gånger under de senaste tre åren genom Spotify utan att företaget använt rätt licenser för detta.

Spotify, som har över 75 miljoner användare och värderats till åtta miljarder, fick i slutet av december förra året motta en annan stämningsansökan.

Den gången var det David Lowery, ledaren för de alternativa rockbanden Cracker och Camper Van Beethoven, som stod för stämningen genom en grupptalan.

Lovar att betala tillbaka

Lowery kräver minst 150 miljoner dollar, det vill säga drygt 1,2 miljarder svenska kronor, av företaget och har också anklagat Spotify för att inte söka tillstånd för att kopiera och distribuera låtar.

Som svar på Lowery's stämningsansökan har Spotify sagt att de försöker att kompensera alla med rättigheter till musiken, men att de ofta saknade viktiga uppgifter för att kunna genomföra detta.

– Vi kommer att betala låtskrivare och producenter varje öre, sa Spotifys talesperson Jonathan Prince efter att den första stämningen blev känd.

Enligt Spotify har man betalat tillbaka tre miljarder dollar till musikmakare och att de har satt undan pengar för framtida utbetalningar och att de jobbar på att finna tekniska lösningar för att kunna betala ut pengarna.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/