Daniel Ek, grundare av Spotify.

Daniel Ek, grundare av Spotify.

Foto: Spencer Platt / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES

Visa i helskärm
1/1

Spotify lånar ihop en miljard dollar

Kassaflödet är inte längre lika starkt hos företaget Spotify.

Nu har man skakat fram närmare en miljard dollar i lån från olika investerare enligt Wall Street Journal.

Men med pengarna kommer ökade krav på Spotifys verksamhet.

Pengarna kommer från ett antal olika företag. Bland andra är riskkapitalbolaget TPG, hedgefonden Dragoneer Investment Group samt aktörer som har samröre med Goldman Sachs inblandade i avtalet.

Enligt Wall Street Journal berättar personer med insikt i affären att det hela kommer att klubbas igenom i slutet av veckan.

Affären innebär främst att de olika investerarna tillsammans går in med närmare en miljard dollar i Spotify. I utbyte mot den omfattande investeringen får företagen ta del av obligationer som i ett senare skede kan bytas ut mot aktier.

Pressas till börsintroduktion

Och för investerarna är det angeläget att den omvandlingen sker så snart som möjligt.

Enligt Wall Street Journal innehåller avtalet strikta garantier om en börsintroduktion, för att investerarna på så sätt ska få ta del av aktierna. Två personer med insikt i affären berättar för tidningen att investerarna kommer att kunna åtnjuta 20 procent rabatt på aktiens värde vid börsintroduktionen - förutsatt att denna sker inom ett år. Om introduktionen dröjer längre än så ökar rabatten med 2,5 procentenheter varje halvår.

Spotify kommer även att betala ränta på lånet. Inledningsvis får man betala fem procent årligen, men räntan ökar med en procentenhet för varje halvår som företaget inte börsintroduceras.

Med andra ord sätts nu en stor press på Spotify att börsintroduceras, för att avtalet ska bli så förmånligt som möjligt. Företagets plan är enligt Wall Street Journal att introduktionen ska ske inom de kommande två åren.

Värt 70 miljarder kronor

Trots att Spotify under de senaste åren har bett om stora investeringar/lån för att hålla i gång verksamheten står man inte med mössan i handen helt och hållet.

Enligt Wall Street Journal visar balansräkningen fortfarande ett plus på 600 miljoner dollar. Men trots en skaplig omsättning uppvisade man 2014 ett negativt resultat och backade hela 162 miljoner dollar. Under de senaste åren har man även fått ökad konkurrens från andra företag som också erbjuder musikstreaming i abonnemangsform.

I juni 2015 värderades Spotify till 8,5 miljarder dollar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELUX A
+10,83 %
BMAX
-9,78 %
Valutakollen
SEK/