Läkemedelsbranschen kommer att stryk av Donald Trumps uttalanden, säger sparekonom Joakim Bornold på Nordnet.

Läkemedelsbranschen kommer att stryk av Donald Trumps uttalanden, säger sparekonom Joakim Bornold på Nordnet.

– Vi är inte mycket klokare nu på vilken ekonomisk politik som Donald Trump tänker föra, säger Ingrid Wallin Johansson, ekonom på Sedbank med särskild bevakning av USA.

– Vi är inte mycket klokare nu på vilken ekonomisk politik som Donald Trump tänker föra, säger Ingrid Wallin Johansson, ekonom på Sedbank med särskild bevakning av USA.

Foto: Stefan Tell

Visa i helskärm
1/1

Spararna som får se upp efter Trumps tal

Världens ekonomer höll andan inför Donald Trumps möte med pressen och väntade på nyheter om hans ekonomiska politik.

– Men vi är inte klokare efter att ha hört honom, säger Ingrid Wallin Johansson, ekonom på Swedbank med särskild bevakning av USA.

Sparare i läkemedelsfonder bör dock se upp.

– Läkemedelsbranschen tar stryk av de uttalanden som Donald Trump gjorde, säger sparekonom Joakim Bornold på Nordnet.

Ekonom Ingrid Wallin Johansson på Swedbank, hade precis som flertalet av sina kolleger, svårt att dra några slutsatser om Donald Trumps kommande ekonomiska politik efter hans möte med pressen i Trump Tower på Manhattan i New York.

– Han nämnde kort sjukförsäkringsreformen och att det var en prioritet.

– Men han sa inget om de stora infrastruktursatsningarna han har pratat om tidigare. Han nämnde inget om skattereform eller skattelättnader. Han nämnde heller inget om avregleringsagendan. Inget nytt kom heller fram om handelsfrågorna. Ur ett ekonomisktpolitiskt perspektiv så är vi inte mycket klokare nu, säger hon.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet tillhörde också till de ekonomer som spänt lyssnade på tecken om Donald Trumps framtida ekonomiska politik när han tar över presidentskapet om nio dagar. Men även han kunde inte hitta några tecken.

– Finns det en politik bakom eller är det bara ord? Skulle det bara vara luft och det inte kommer fram några idéer snart så kommer det att synas i aktiekurserna. Lite oroväckande är att det inte kom något om till exempel infrastruktursatsningarna som han tidigare talat om.

Bornold: Läkemedelsbranschen kommer att ta stryk

Joakim Bornold hittade bara en sak i bruset från pressens frågestund med Trump.

– Det som kom fram är att han kommer att sätta press på läkemedelsbranschen för att sänka kostnaderna för läkemedel. Branschen kommer att ta stryk av uttalandena. Amerikanska Nasdaqs Biotech index föll också kraftigt efter Trumps presskonferens.

Påverkar det vanliga sparare?

– Ja, för de som sparar i läkemedelsfonder och det kommer sannolikt att påverka branschen en bra tid fram över. Det är också dåliga nyheter för den hårt pressade aktien och småspararfavoriten Novo Nordisk, säger han.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
SYSR
+4,03 %
LUMI SDB
-2,15 %
Valutakollen
SEK/