<span>Maria Landeborn, sparekonom på Skandia uppmanar småsparare att ha långsiktighet i sitt aktiesparande.<br></span>

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia uppmanar småsparare att ha långsiktighet i sitt aktiesparande.

Foto: Pressbild

<span>George Soros varnar för att börskursena världen över kommer sänkas av den kinesiska krisen. Bilden är tagen vid ett möte i Kiev, Ukraina, i juni 2005.</span>

George Soros varnar för att börskursena världen över kommer sänkas av den kinesiska krisen. Bilden är tagen vid ett möte i Kiev, Ukraina, i juni 2005.

Foto: Sergey Chuzavkov

Visa i helskärm
1/1

Soros: Kinas dagar som draglok räknade

Kinas dagar som draglok åt den globala ekonomin är räknade, enligt finansmogulen George Soros.

I en exklusiv intervju med nyhetsbyrån Bloomberg på World Economic Forum i Davos varnar Soros för att den kinesiska krisen kommer att sänka börskurserna världen över.

Men Maria Landeborn, sparekonom Skandia, uppmanar svenska småsparare att ha långsiktighet i sitt aktiesparande.

– Det går alltid att hitta båda sidor bland duktiga människor med god kunskap.

Uppgifter om nya stimulanser från Japans centralbank i kombination med liknande signaler från den europeiska centralbanken ECB skapade stor optimism på de asiatiska börserna på fredagen.

Nikkeiindex i Tokyo steg med 5,88 procent medan Hongkongs index Hang Seng var upp med 2,9 procent och CSI300 i Shanghai ökade med 1,04 procent.

 

LÄS OCKSÅ: ECB-chefen "Super-Mario" eldar på börskurserna

 

Men börsyran kommer inte att bli särskilt långvarig om man ska tro finansnestorn George Soros, som deltar i World Economic Forum i Davos.

– En hårdlandning är praktiskt taget oundviklig. Det är inget som jag förväntar mig. Det är något som jag observerar, säger Soros.

Han räknar med att den kinesiska regimen har resurser att mildra konsekvenserna på hemmaplan men att den ekonomiska nedgången påverkar resten av världen.

Soros ifrågasätter också den officiella kinesiska tillväxtsiffran på 6,8 procent för det fjärde kvartalet och hävdar att en rimligare uppskattning är 3,5 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Kinas tillväxt har bromsat in

 

Han varnar också för en ökad deflationsrisk i världen till följd av bland annat nedgången i den kinesiska ekonomin och det låga oljepriset.

Tidigare i veckan tecknade han en minst lika mörk bild över utsikterna för Europa.

– Europa är på randen av en kollaps. Det är mycket att vara nervös för, sa han till New York Review of Books.

Men George Soros spådomar är inget som bör ge svenska småsparare småknip, enligt Maria Landeborn på sparekonom Skandia:

– Det kommer alltid finnas auktoriteter som antingen går ut med domedagsprofetior eller som säger att det ser bra ut. Det går alltid att hitta båda sidor bland duktiga människor med god kunskap. Även om någon har rätt i sak betyder inte det att man vet vilka effekterna blir och när, säger Maria Landeborn.

Landeborn varnar småsparare för att placera pengar på börsen som ska användas inom några år.

– Man ska varken skrämmas för mycket när det kommer den här typen av uttalanden om att jorden ska gå under och man ska inte heller kasta in alla pengar på börsen när det är någon auktoritet som tror att börsen ska gå upp. Man ska ha långsiktighet med sitt sparande och då handlar det om att man kanske sparar till pensionen i aktiefonder som ska ha om fem, tio, femton år, säger hon.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,47 %
SWEC A
-4,33 %
Valutakollen
SEK/