Frida Bergholtz, 26, revisorsassistent och Alexandra Karlsson, 39, banktjänsteman, från Stockholm får båda tillbaka pengar. "De blir ett tillskott till en Thailandsresa", säger Frida. "Jag ska betala räkningarna, men jag ska unna mig lite kläder också", säger Alexandra. Foto: Roger Vikström
Frida Bergholtz, 26, revisorsassistent och Alexandra Karlsson, 39, banktjänsteman, från Stockholm får båda tillbaka pengar. "De blir ett tillskott till en Thailandsresa", säger Frida. "Jag ska betala räkningarna, men jag ska unna mig lite kläder också", säger Alexandra. Foto: Roger Vikström

Skatten tillbaka - redan på tisdag

Publicerad
Uppdaterad
Nu kan du få pengar tillbaka på skatten - på tisdag börjar mångmiljardregnet över 3,6 miljoner skattebetalare.
Räknar du med att få pengar tillbaka kan du enkelt kolla hur mycket du får - innan slutskattebeskedet kommer med posten.
Har du deklarerat elektroniskt och anmält ditt bankkonto för skatteåterbetalning kan du få tillbaka överskjutande skatt redan nu på tisdag 3 juni.
I helgen gör skatteverket årets stora datakörning. Då räknas det ut hur mycket pengar som ska betalas ut i en första omgång med skatteåterbäring.
Drygt 3,6 miljoner personer deklarerade i år elektroniskt via internet, sms eller telefon.
Det var en halv miljon fler än förra året.

11,9 miljoner förra året

– Vi har inte gjort några prognoser i år för hur mycket pengar som kommer att betalas tillbaka. Och vi vet ännu inte hur många av de som e-deklarerade som får tillbaka pengar, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på skatteverket.
Förra året betalade skatteverket ut 11,9 miljarder kronor i början på juni till 2,1 miljoner deklaranter. Snittåterbäringen blev då 5 666 kronor.

Flera tusenlappar

Räkna med ungefär samma siffra i år. Det betyder flera tusenlappar extra till semesterkassan för miljontals svenskar.
Deklarerade du elektroniskt och får tillbaka skattepengar, sätts pengarna in på ditt bankonto tidigast på tisdag 3 juni.
– Då börjar vi utbetalningarna. Allt ska vara utbetalat före midsommar, säger Kojer.
Villkoret för att få skatteåterbäring före midsommar var att du senast 5 maj deklarerade via internet, sms eller med telefon samt senast den 5 maj uppgav ett bankkonto där pengarna ska sättas in.
Glöm inte att granska ditt slutskattebesked noga så att det stämmer med din deklaration. Är det något som inte stämmer kan du begära omprövning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen