Expressen har gjort en kreditupplysning på bankerna och noterar att SEB har tät kontakt med kronofogden. Foto: Peter Magnusson
Expressen har gjort en kreditupplysning på bankerna och noterar att SEB har tät kontakt med kronofogden. Foto: Peter Magnusson

SEB jagas av kronofogden

Publicerad
Har du problem att få lån hos banken på grund av betalningsanmärkningar?
Vänd dig till SEB.
Banken själv tycker tydligen inte att det är så viktigt att betala trafikskatt och p-böter i tid och jagas nu av kronofogden.
Bankerna har på senare tid skruvat åt tumskruvarna för bolånetagare och skärpt kraven för kunder i behov av krediter. Betalningsanmärkningar tolereras inte officiellt även om det händer att bankerna gör undantag.
Expressen har gjort en kreditupplysning på bankerna och noterar att SEB har tät kontakt med kronofogden.
Annika Falkengrens bank har under de senaste tre åren fått 15 betalningsanmärkningar. Annika Falkengren själv har dock inga betalningsanmärkningar.
Banken är som folk är mest. Den har förvisso inte fastnat i skuldfällan på grund av sms-lån under finanskrisen utan SEB:s skuldproblem handlar om slarv med bilarna i företaget.
Sex av betalningsanmärkningarna har kommit eftersom p-böter inte betalts i tid. Just nu jagar kronofogden SEB efter att en företagsbil – en Mercedes – parkerat fel i Växjö och den aktuella skulden ligger på dryga tusenlappen. Resten av räkningarna som landat hos kronofogden handlar om vägskatter.

”Kan vara ett hinder”

Men när det handlar om kundernas ekonomi gillar inte SEB betalningsanmärkningar.
– Det kan vara ett hinder för att få lån men vi utgår alltid från kundens totala ekonomi, säger presschefen Ola Kallemur.
Om en kund har 15 betalningsanmärkningar och vill låna pengar – är det kört då?
– Då tror jag att det är svårare.
Men varför har ni själva 15 betalningsanmärkningar då?
– Har vi det? Det var mer än vad jag kände till, säger Kallemur och ber att få återkomma.
– Vi har våra tjänstebilar i eget bolag och här har det funnits en bristande rutin, säger han senare.
Nordea ligger tvåa på bankernas kronofogdelista med sex betalningsanmärkningar. Fyra av dem har kommit efter felparkeringar.
Även Swedbank har haft problem med kronofogden men det handlar inte om obetalda skulder och p-böter utan räkningar som andra företag tvingats använda kronofogden för att driva in.
Lokaldelen och Alltele ligger bakom Swedbanks två betalningsanmärkningar de senaste tre åren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen