SEB-VD. Annika Falkengren håller inte med riksbanken och finansinspektionen. I stället för lägre aktieutdelningar vill SEB:s vd se att bankernas ägare ökar vinstandelen. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
SEB-VD. Annika Falkengren håller inte med riksbanken och finansinspektionen. I stället för lägre aktieutdelningar vill SEB:s vd se att bankernas ägare ökar vinstandelen.  Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

SEB-chefen vill ge ännu mer till ägarna

Publicerad

Mera pengar till bankernas ägare.

SEB:s chef Annika Falkengren vill öka utdelningen till ägarna.

- Det är inte orimligt att hälften av bankernas vinster går tillbaka till ägarna, säger hon till DN.

Ägarna till SEB, som kontrolleras av familjen Wallenberg, får i dag minst 40 procent av bankens vinst. Det är för lite, anser bankens vd Annika Falkenberg som vill öka utdelningen till 50 procent.

Hon går därmed emot finansinspektionen, riksbanken och finansmarknadsminister Peter Norman som signalerar att de tvärtom vill se lägre utdelningar, rapporterar Dagens Nyheter.

"Inte orimligt med hälften"

- Vi har en utdelningspolicy som säger att minst 40 procent av vinsten ska gå tillbaka till ägarna. Det är inte orimligt att hälften av bankernas vinster går tillbaka till ägarna. I vårt fall ställde ägarna upp i en nyemission under finanskrisen 2009, säger Annika Falkengren till DN.

Oense med myndigheterna

Hon tolkar signalerna från regering och myndigheter om lägre utdelningar som att bankerna ska vara återhållsamma och försiktiga. Och det är bankerna redan, anser hon.

- Det som blir kvar av vinsterna sedan utdelningarna gjorts räcker också till att göra de investeringar och satsningar som behövs, säger SEB-chefen till DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen