Världsmarknadspriset för råolja fortsätter falla – mot rekordlåga nivåer.

Världsmarknadspriset för råolja fortsätter falla – mot rekordlåga nivåer.

Foto: Axel Öberg

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att utvecklingen är positiv för svensk del.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att utvecklingen är positiv för svensk del.

Foto: NORDEA Pressbild

Men den önskar billigare bensin hoppas sannolikt förgäves.

Men den önskar billigare bensin hoppas sannolikt förgäves.

Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

Visa i helskärm
1/1

Så påverkas du av rekordlåga oljepriset

Världsmarknadspriset för råolja fortsätter falla – mot rekordlåga nivåer.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, menar att utvecklingen är positiv för svensk del.

Konjunkturen kommer att få sig en injektion – men den önskar billigare bensin hoppas sannolikt förgäves.

– Det kan bli marginellt billigare men skatteuttaget kommer att öka eftersom vi av miljöskäl inte vill att man ska använda fossila bränslen, säger Annika Winsth.

Vid lunchtid i dag kostade ett fat Brentolja – råolja av Nordsjökvalitet – drygt 33 dollar, enligt Bloomberg.

Det är den lägsta noteringen sedan 2004 och en dramatisk minskning sedan sommaren 2014 då världsmarknadspriset låg nära 120 dollar per fat.

Bakom det 18 månader långa prisraset ligger både ökad produktion och en maktkamp mellan de oljeproducerande länderna. USA har under det senaste decenniet ökat sin råoljeproduktion kraftigt i samband med att utvinning genom hydraulisk spräckning – på engelska "fracking" – slagit igenom i stor skala. Samtidigt har oljekartellen Opec till mångas förvåning valt att inte pressa upp priset genom att begränsa produktionen. Utbudskonkurrensen anses vara ett sätt för Mellanösterns oljeproducenter att försöka plocka marknadsandelar från stater som Ryssland, Brasilien och USA.

 

LÄS OCKSÅ: Prisökningen: 80 procent på två år

Positivt för svensk del

För den globala ekonomin är det fallande oljepriset positivt, menar Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Konjunkturen, inklusive den svenska, får sig en injektion.

– Den viktigaste slutsatsen man kan dra är att fler länder gynnas än missgynnas eftersom det är fler länder som konsumerar än producerar olja. För svensk del är vi en konsumerande nation och det är även våra viktigaste handelspartners. Konjunkturmässigt är det bra för Sverige och Europa. Vad gäller företagen beror det på vilken typ av företag du är. För företag med stora energikostnader är det bra medan det är sämre för företag som producerar energi. Det kommer till exempel slå mot vindkraften som blir mindre intressant att investera i när kostnaden för fossil energi minskar.

Under en turbulent torsdag på världens börser blev oljeprisets inverkan på världsekonomin tydlig. När Stockholmsbörsen störtdök var SAS en av få aktier som trotsade trenden, vilket analytiker tillskriver det sjunkande råoljepriset. I oljenationen Saudiarabien föll samtidigt Tadawul All Share Index med 4,1 procent till den lägsta nivån sedan december 2011, rapporterar Dagens industri.

Enligt Annika Winsth är det låga världsmarknadspriset en tuff – och inte enbart ekonomisk – utmaning för flera producentländer.

– Norge har skött sig exemplariskt och satt av från sina intäkter. Men i oroshärdar som vissa arabländer och Ryssland kan en ekonomisk kris ge en politisk kris. Många oljeproducerande länder har levt över sina tillgångar och behöver ett högre pris för att finansiera sina utgifter och hålla folk glada och nöja. Ryssland har tidigare gynnats oerhört av det höga oljepriset men när landet redan nu har en svag ekonomi så saltar detta ännu mer i såren.

 

LÄS OCKSÅ: Världsoro slår på bensinpriset

Marginellt billigare bensin

Medan producentländerna drabbas kan konsumentländerna njuta frukterna ett lägre oljepris medför.

– I grunden är det bra för konjunkturen, säger Annika Winsth.

Hon tror dock inte att oljeraset kommer att märkas av direkt i plånboken – i form av lägre bensinpris eller billigare flygbiljetter.

– Det kan bli marginellt billigare men skatteuttaget kommer att öka eftersom vi av miljöskäl inte vill att man ska använda fossila bränslen. Men för konsumenterna är ett lägre oljepris bra oavsett skattenivån.

 

LÄS OCKSÅ: Så förändras skatten 2016 – så påverkas du

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
FOI B
+4,07 %
NGQ
-4,86 %
Valutakollen
SEK/