Svenskarna lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop, enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank.

Svenskarna lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop, enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank.

Foto: Colourbox

Elin Dahlkvist Frid, bröllopskoordinator på egna företaget Big day.

Elin Dahlkvist Frid, bröllopskoordinator på egna företaget Big day.

Foto: Jenny Hammar

Att gifta sig är dyrt för många.

Att gifta sig är dyrt för många.

Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop

Visa i helskärm
1/1

Så mycket kostar det att gifta sig i Sverige

Svenska brudpar lägger i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop - men den stora dagen kan lätt gå på det dubbla.

Det går dock att få till ett lyxigt bröllop med en billigare penning.

– Det är klart att det går att göra ett pampigt och lyxigt bröllop till en billig penning, men det kräver kontakter, kunskap och tid, säger bröllopskoordinatorn Elin Dahlkvist Frid.

Bröllopsdagen är oftast en av de största dagarna i livet och bakom den ligger oftast månader av planering, begynnande magsår - och en enorm summa pengar. Enligt siffror från institutet för Privatekonomi hos Swedbank svenskarna i snitt 54 000 kronor på sitt bröllop, medan elva procent lägger mer än 100 000 kronor.

Och alla som någon gång har planerat ett bröllop vet att kostnaderna lätt drar i väg. Så fort något har prefixet bröllop eller brud kan det lätt kosta det dubbla, till exempel blommor, smink och naglar.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan du maxa din levnadsstandard i år

"Måste inte vara så dyrt"

Elin Dahlkvist Frid är bröllopskoordinator med egna företaget Big day och snittbudgeten för hennes bröllop ligger på 300 000 kronor och uppåt, för runt 200 gäster.

– Men jag har gjort bröllop för miljoner också. Jag rör mig i de kretsarna där folk lägger väldigt mycket på sina bröllop. Jag gör sällan de bröllopen som har en liten budget, vilket är lite tråkigt faktiskt.

– Det måste inte vara så dyrt, verkligen inte. Det finns många sätt att spara, jag har gjort budgetbröllop också. På ett bröllop hade vi en tårtbuffé där släkten fick bidra med tårtor som en present till brudparet och det var det vackraste på hela bröllopet.

Många tycker att det är smidigt att använda sig av en bröllopskoordinator som kan driva projektet, komma med råd och som har alla kontakter i branschen. Men då kostar det, allt från runt 3000 för en konsultation till mer än vad ett helt bröllop kostar för snittsvensken.

– Om det är en helkoordinering från ax till limpa där jag projekterar alltihop och finns vid brudparets sida under en period på 8-9 månader och där jag ser till att allt blir bokat så kostar det från 80 000 och uppåt. Men då är det ett stort arbete också. Men det är klart att det är en lyx, jag skulle inte ha råd med en koordinator själv, säger Elin Dahlkvist Frid.

 

LÄS OCKSÅ: Prins Daniel har skaffat sig en Rolex för 300 000 kronor

Tipset: Spara inte på fotograf

För att få ner budgeten tipsar hon om att lösa personalbiten med nära och kära, om man har en lokal där det redan finns porslin och möbler.

– Vad gäller catering så finns det ganska ofta mataffärer som kan catra ut fantastisk mat, vilket man oftast inte tänker på.

– Något jag däremot inte skulle spara in på är professionell fotograf. Det är ett väldigt stort ansvar för en släkting som får en kamera i handen och ska fotografera, det blir aldrig bra om inte personen i fråga är fotograf. Men till mycket annat kan man se sig om efter förmågor i familjen, till musik och sådant, fortsätter hon.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 hetaste skidorter

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ALIG
+5,81 %
BIOG B
-7,35 %
Valutakollen
SEK/