Bredbandsleverantörerna slåss om hushållen, det ger kunderna chansen tt spara stora pengar. Men marknaden är snårig.
Bredbandsleverantörerna slåss om hushållen, det ger kunderna chansen tt spara stora pengar. Men marknaden är snårig.

Så lätt surfar du billigare

Publicerad
Uppdaterad
Priskriget på bredband rasar för fullt.
Du kan spara över tre tusen kronor om året på att välja rätt leverantör.
Vi visar dig vägen till det snabbaste och billigaste bredbandet.
En och en halv miljon svenska hushåll har i dag möjlighet att teckna bredbandsabonnemang. Leverantörerna slåss om kunderna, och det ger dig möjlighet att spara stora pengar. – Många leverantörer ger bort modem gratis för att locka kunder. En del går rentav med förlust på sina erbjudanden, och det ska man som konsument absolut utnyttja, säger Patric Blixt, marknadschef på Pricerunner, en prisjämförelsetjänst på nätet.

Svårt för konsumenter

Men marknaden är minst sagt snårig. Det finns över 100 bolag och 327 olika abonnemangsformer att välja mellan. Det gör bredband tillsammans med mobilabonnemang och försäkringar till en av de mest svåröverblickbara för konsumenter. Enligt den prisjämförelse som Pricerunner gjort skiljer det hela 3 401 kronor mellan det billigaste och det dyraste alternativen.

Snabbt kan vara billigt

I jämförelsen är Tele2 Bredband Kabel billigast med en årskostnad på 3 584 kronor. Dyrast är Eurobell.se med en årskostnad på 6 985 kronor. Abonnemangen i jämförelsen har en hastighet på mellan 0,5 Mbps och 8 Mbps. Det är inte säkert att den snabbaste uppkopplingen är den dyraste. Snabbt kan vara billigare än långsamt. – Tänk också på att det kan tillkomma kostnader för installationer och för modemhyra, säger Patric Blixt.

Råd till dig som ska välja abonnemang

  Behöver du hög hastighet eller räcker det med en fast uppkoppling till ett fast pris?
   Hur lång bindningstid har abonnemanget? Fastna inte i ett bundet avtal.
    Kontrollera att det inte finns ett övre tak på din Internetförbrukning, annars kan du råka ut för en dold rörlig kostnad.
     Välj ett alternativ som inte innebär för höga startkostnader i form av teknisk utrustning.

     Så här byter du bredbandsleverantör:

      Kontrollera att bindningstiden på ditt nuvarande avtal har gått ut innan du kontaktar det bolag du vill byta till. En del leverantörer har bindningstider på ett år och de går inte att säga upp i förtid.
       Om ditt nuvarande avtal inte är bundet kan du kontakta det bolag du vill byta till.
        Fyll i en fullmakt som ger din nya leverantör rätt att säga upp avtalet med din gamla. De flesta leverantörer har färdiga avtal som bara är att fylla i.
         Skicka fullmakten till ditt nya bolag. De sköter om så att det gamla avtalet sägs upp. Källa: Pricerunner

         De fem billigaste:

         Eurobell.se 08-534 814 14 www.eurobell.se Tele 2 0200-25 25 25 www.tele2.se Telia 90 200 www.telia.se Bostream 090-20 80 800 www.bostream.se Bredbandsbolaget 020-71 00 70 www.bredbandsbolaget.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen