Årets fattigaste helg är här.

Årets fattigaste helg är här.

Foto: Niklas Emmoth

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, menar att det inte är fel att använda sig av sin buffert i fattiga tider om man har sparat en stor buffert.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, menar att det inte är fel att använda sig av sin buffert i fattiga tider om man har sparat en stor buffert.

Foto: Pressbild

Kocken Alexandra Zazzi tipsar om att se efter i frys och skafferi.

Kocken Alexandra Zazzi tipsar om att se efter i frys och skafferi.

Foto: Robin Aron

Visa i helskärm
1/1

Så klarar du årets fattigaste helg

Årets fattigaste helg är här.

Men hur överlever man helgen när det är helt tomt på kontot och lönen inte kommer förrän på måndag?

Dina pengar har sista minuten-tipsen.

Årets fattigaste vecka är snart slut – tack och lov. Men först väntar helgen. Två dagar innan lönen kommer in på kontot för de flesta av oss. Och för många ekar kontot just nu tomt efter jul, nyår och nästan hela januari månad.

Hur gör man då för att överleva helgen, utan dyra sms-lån och en diet på vatten och knäckebröd?

– Först och främst kan man titta efter om det finns ett sparande man kan använda sig av ett par dagar fram till lönen kommer. Har man en väldigt stor buffert är det inget fel att använda sig av den i sådana här fattiga tider, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

 

LÄS OCKSÅ: Så säljer du bäst på Tradera och Blocket.

 

Och en ny undersökning från storbanken visar att 23 procent av svenskarna har ett buffertsparande på nio månadslöner eller mer, vilket i sig är för stort enligt Gabrielsson.

– Minst två månadslöner borde alla ha som en säkerhet. Men har man så mycket som nio månadslöner som buffertsparande bör man ta en del av de pengarna pch spara i till exempel fonder eller annat som ger bättre avkastning.

Men för den som inte har något sparande att ta av finns det också saker att göra för att klara sig fram till måndag.

– Till att börja med får man lägga ner alla planer på saker som kostar pengar utan göra det mysigt hemma. Att se efter vad som finns i skåpen och kanske ha knytkalas med vänner i stället för att gå ut. Har man barn kostar det ingenting att gå ut i snön och åka pulka och leka, säger Ingela Gabrielsson.

Flera museer har också blivit gratis efter årsskiftet, vilket är ett tips för de som vill ha något att göra som inte kostar pengar.

Och du behöver inte leva på luft. Kocken Alexandra Zazzi tipsar om att se efter i frys och skafferi.

– Passa på att tömma frysen! Ta ut och laga till det som finns där, och våga gå utanför din trygghetszon och laga sådant som du inte skulle göra annars. Med tomatkonserver kan man till exempel göra en bra bas som man kan använda i pasta och grytor.

Rotfrukter är ett exempel på råvaror som är billiga nu och de håller ett par veckor i kylskåp.

– Om man använder bönor och linser så behöver man inte så mycket kött per person utan man kan dryga ut sina soppor och grytor med det, vilket är både gott och nyttigt, säger Alexandra och kommer med ytterligare ett tips:

– Det finns fortfarande bra extrapriser från julen, som julskinka och stora ostar. Man kan köpa en hel julskinka, skiva upp den och lägga i frysen och använda som pålägg. Samma sak med ost som annars är rätt dyrt.

 

LÄS OCKSÅ: Tveka inte att kontakta banken för hjälp.

 

Men om det är supertomt på kontot, man inte har någon buffert och man måste få in pengar snabbt, vad gör man då?

– Det är svårt att få fram rena pengar på kort tid. Men det är klart att man kan titta i skåp och lådor om det finns guld, smycken eller silver som man kan gå till Pantbanken med för att få pengar på en gång. Att sälja på blocket och sådant kan ju ta lite tid, men det är sådant som man också kan göra, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Dyra sms-lån är inte ett bra alternativ och helst ska man undvika att låna pengar överhuvudtaget.

– Kan man låta bli att låna i några dagar ska man absolut avstå, för det ska ju betalas tillbaka och då kommer man in i dåliga cirklar på en gång, säger Ingela Gabrielsson och fortsätter:

– Står man inför det då måste man lära sig att planera sin ekonomi bättre. Att göra en budget för att förstå hur mycket pengar man har att röra sig med när alla fasta kostnader är betalda. Det är den lärdomen man måste ta av det här.

– Och att man försöker att komma i gång med ett sparande. Världens minsta månadssparande är bättre än ingenting alls.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ALIG
+5,81 %
BIOG B
-7,35 %
Valutakollen
SEK/