Statsminister Göran Persson befarar stark kritik från svenskarna om det nya pensionssystemet. "Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år, när de som går i pension ser vad vi gjort", säger Persson.
Statsminister Göran Persson befarar stark kritik från svenskarna om det nya pensionssystemet. "Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år, när de som går i pension ser vad vi gjort", säger Persson.

Persson väntar folkstorm om pensionen

Publicerad
Uppdaterad
Det nya pensionssystemet kommer inte vara populärt när svenskarna insett effekterna, spår statsminister Göran Persson.
Hans utspel förvånar de politiker som gjorde upp om den nya pensionen och försäkringskassan som administrerar den. Vid ett tal i under besöket i Australien och Nya Zeeland förutspådde Göran Persson att det kan leda till upprörda känslor när folk inser hur förändringarna slår. - Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort, sade han. I slutet av 1990-talet beslutades det nya pensionssystemet i bred enighet mellan de borgerliga och socialdemokraterna. Samtidigt skrotades ATP-systemet. I dagarna får svenskarna sitt årliga orangefärgade kuvert med information om den kommande pensionen.

Inte tillräckligt tydliga

Persson tycker att politikerna inte varit tillräckligt tydliga med vad förändringen kan betyda för framtida pensionärers plånböcker. - Nu har vi ett system som är knutet till den ekonomiska utvecklingen och demografin, och nu har vi framför oss en period då vi åldras som nation. Skulle vi dessutom få en dålig ekonomisk utveckling påverkar det pensionerna, säger Göran Persson till TT. Det här sakerna tillsammans tror jag är lite dåligt kända. "Ett märkligt uttalande", tycker Bo Könberg (fp), som var med och drev fram det nya pensionssystemet. - Det ger i genomsnitt som det gamla om vi är beredda att jobba lite längre i takt med att vi lever längre. Det borde inte vara en överraskning, säger han till TT. - Hittills har det nya gett mer. För första gången på 45 år har pensionernas realvärde höjts med nästa tre procent eftersom den följer löneutvecklingen. Men blir det sämre tider följer pensionerna med. Då slår bromsen till.

De flesta vet

Ole Settergren är chef för Försäkringskassans pensionsavdelning och ansvarig för de orangefärgade kuverten. Han är övertygad om att svenska folket vet hur stor den egna pensionen blir. Efter varje utskick gör kassan en mätning bland 1 000 slumpmässigt utvalda personer. - 90 procent kommer ihåg att de fått kuvertet och nio av tio av dem har tagit del av innehållet. Av störst intresse är prognossidan, säger han. Det finns prognoser över pensionerna fram till 2078. Avgörande är hur mycket längre vi förväntas att leva. - Den som är född 1990 och tar ut pension vid 65 år får 13 procent lägre pension än den som är född 1940. Men samtidigt beräknas livslängden ha ökat med fyra år, berättar Settergren.

Enkelt och tydligt

För att kompensera den lägre pensionen krävs att man jobbar 26 månader längre än i dag. - Det är ett enkelt och tydligt system. Man får det man betalar för. Ska pensionen höjas måste skatten/avgiften höjas och vi får mindre att leva på när vi jobbar, säger han. Vänsterpartiet och miljöpartiet stod utanför pensionsöverenskommelsen. Ulla Hoffmann (v) välkomnar Perssons uttalande. - Våra pensioner har genom premiepensionssystemet utlämnats till aktiemarknaden. Det är inte något som svenska folket ville ha, säger hon.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen