Pensionärer, föräldralediga och sjuka förlorar mest

Publicerad
Uppdaterad
Nu vill regeringen sänka ersättningarna för 1,5 miljoner pensionärer, sjuka och föräldralediga.
En pensionär blir av med upp till 6 384 kronor per år.
Långtidssjuka med sjukersättning förlorar upp till 2 019 kronor per år, enligt försäkringskassan.
Det senaste året har priserna sjunkit i Sverige. Statistiska centralbyrån föreslog därför i somras att prisbasbeloppet sänks nästa år med 0,9 procent.
Det har regeringen nu sagt ja till.
Vid nyår sänks prisbasbeloppet för första gången någonsin och därmed även ersättningsnivåerna i bland annat många socialförsäkringar. Till exempel sjukersättning, sjuk- och föräldrapenning och allmän pension.

1,5 miljoner berörs

- Ungefär 1,5 miljoner personer har ersättningar som styrs av prisbasbeloppet, varav hälften utgörs av ålderspensionärer med garantipension, säger Stefan Granbom, analytiker på försäkringskassan.
- Den allmänna pensionen sänks också med 3 procent nästa år då bromsen i pensionssystemet slår till på grund av att det går dåligt för svensk ekonomi, säger Granbom.

Får tillägg

Totalt sänks pensionen med mellan 71 och 532 kronor i månaden, beroende på inkomstnivå.
Regeringen vill undvika ett ramaskri bland landets pensionärer valåret 2010 och kompenserar dem därför med högre bostadstillägg och grundavdrag. Många pensionärer får ändå mindre i plånboken nästa år, beräknar Institutet för Privatekonomi.
Studiemedlen sänks med 73 kronor i månaden när prisbasbeloppet sänks. Regeringen förslår höjt studiemedel i höstbudgeten, som kompensation.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen