<span>Folksams nya förslag, att fördubbla den minsta tiden att ta ut sin tjänstepension, kommer drabba sjuka äldre som inte hinner ta ut sina pensionspengar.</span>

Folksams nya förslag, att fördubbla den minsta tiden att ta ut sin tjänstepension, kommer drabba sjuka äldre som inte hinner ta ut sina pensionspengar.

Foto: Sofia Sabel

Individer som vet med sig att de kommer att ha ett kortvarigt liv kommer så klart att uppleva detta som mindre fördelaktigt, säger Harald Svärdman, välfärdsekonom på Folksam.

Individer som vet med sig att de kommer att ha ett kortvarigt liv kommer så klart att uppleva detta som mindre fördelaktigt, säger Harald Svärdman, välfärdsekonom på Folksam.

Foto: Erwin Wodicka - Bilderbox.Com

Visa i helskärm
1/1

Nya förslaget drabbar sjuka pensionärer

Folksam vill fördubbla den minsta tiden att ta ut sin tjänstepension.

Förlorarna är människor, med kort tid kvar i livet, som inte hinner ta ut sina pensionspengar.

– Individer som vet med sig att de kommer att ha ett kortvarigt liv kommer så klart att uppleva detta som mindre fördelaktigt, säger Harald Svärdman, välfärdsekonom på Folksam.

Tjänstepensionerna blir en allt viktigare del av den totala pensionen när den allmänna pensionen minskar.

Den som är född 1990 beräknas få 43 procent av sin slutlön i allmän pension, jämfört med 79 procent för födda 1939 som gick i pension vid 65 års ålder, enligt Folksams beräkningar som Dagens industri rapporterar om.

Enligt Håkan Svärdman, välfärdsekonom på Folksam, riskerar även systemet för tjänstepensioner att börja knaka.

Det handlar dels om att avkastningen på investeringarna som görs med tjänstepensionsinbetalningarna blir lägre än beräknat. Dels om att många väljer att ta ut sin tjänstepension under kortast tillåtna tid: Fem år eller till och med under ännu kortare tid.

– Mellan 61 till 65 år så har du praktiken rätt att tömma ut ditt tjänstepensionskonto på ett sätt som det kanske inte var tänkt från början, säger Svärdman.

Samhället tvingas ta stöten

Folksam varnar för att samhället tvingas ta stöten när tjänstepensionen tagit slut och om den allmänna pensionen sedan måste kompletteras med till exempel bostadsbidrag för att räcka till.

Folksam föreslår därför att tjänstepensionen måste tas ut under minst tio år.

– Fördelen är man faktiskt garanterar en långvarigare försörjning för individen och att en kostnad inte riskerar att skjutas över på statsmakten.

Förlorarna är pensionärerna som räknar med att inte leva så länge och som med den föreslagna tioårsregeln därmed får en försämrad tjänstepension under sina sista år.

– Individer som vet med sig att de kommer att ha ett kortvarigt liv kommer så klart att uppleva detta som mindre fördelaktigt. Men då återbetalas pengarna till de anhöriga. Har man inga efterlevande går det tillbaka till kollektivet och förstärker deras pensioner.

Anders Thoré, pensionsexpert på Pensionärernas riksförbund (PRO).

– Vi har inte tagit ställning i just den specifika frågan. Vi tycker att det allmänna pensionssystemet ska vara så pass bra så att man egentligen inte ska ställas inför det valet.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
FOI B
+4,07 %
NGQ
-4,86 %
Valutakollen
SEK/