Chathrine Berg, 58 år, narkossköterska, Tullinge:
'' Jag tycker inte om det. Det påverkar ju alla i hela Sverige och då är det ju synd om dem som inte bor i stan och inte kan åka med kommunala medel. Det är inte riktig rättvist.

Chathrine Berg, 58 år, narkossköterska, Tullinge: '' Jag tycker inte om det. Det påverkar ju alla i hela Sverige och då är det ju synd om dem som inte bor i stan och inte kan åka med kommunala medel. Det är inte riktig rättvist.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Anette Snahr, 49 år, butikschef, Huddinge:
'' Det är skit! Jag tycker inte att det borde vara så dyrt. Det kommer inte påverka mig så mycket förutom att man får betala mer. Vi har ju en gammal amerikanare också. Jag tror inte att folk kommer att köra mindre bil för det.

Anette Snahr, 49 år, butikschef, Huddinge: '' Det är skit! Jag tycker inte att det borde vara så dyrt. Det kommer inte påverka mig så mycket förutom att man får betala mer. Vi har ju en gammal amerikanare också. Jag tror inte att folk kommer att köra mindre bil för det.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Tommy Åhmström, 48 år, egen företagare, Huddinge:
'' För jävligt. Det kommer väl inte påverka mig så mycket, Jag kommer att fortsätta att köra bil eftersom jag är egenföretagare så då är det kunden som får betala mer. Jag tror inte att folk kommer att köra mindre bil.

Tommy Åhmström, 48 år, egen företagare, Huddinge: '' För jävligt. Det kommer väl inte påverka mig så mycket, Jag kommer att fortsätta att köra bil eftersom jag är egenföretagare så då är det kunden som får betala mer. Jag tror inte att folk kommer att köra mindre bil.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Visa i helskärm
1/1

Passa på – tanka billigt före nyår

På fredag lär många svenskar känna en viss trötthet, dagen efter nyårsfirandet.

Men den som besöker en bensinmack lär bli ännu mattare, eftersom bensinen då kommer att vara omkring 60 öre dyrare än dagen innan.

– Det har aldrig varit så här stora höjningar, säger Ulf Svahn på Svenska petroleum- och drivmedelinstitutet till Dina Pengar.

I höstbudgeten presenterade S och MP en skattesmocka på drivmedel: 48 öre litern på bensin, och 53 öre litern på diesel. Dessutom läggs momsen på efter skattehöjningen, vilket spär på skatteeffekten för bensin till 60 öre liten och 66 öre för diesel.

Regeringen hade på förhand aviserat en höjning av bensinskatten med 44 öre. Men det höjde man alltså, för att dra in 4,3 miljarder till statskassan nästa år.

Lika stor som åren 2008–2015

– Det har aldrig varit så här stora höjningar vad jag kan komma ihåg, säger Ulf Svahn, vd på Svenska petroleum- och drivmedelinstitutet, som sedan många år håller koll på bränslepriser.

Enligt hans uträkningar är den enskilda höjningen lika stor som de sammanlagda höjningarna åren 2008–2015.

Statoil, som är störst på den svenska marknaden, kommer att höja sina priser med 56 öre på bensin och 63 öre på diesel.

I mackledet förbereder man sig på irriterade kunder.

– Det är klart att någon kommer att vara arg. Vi har försökt förbereda våra säljare på varför man gör det här, men jag hoppas konsumenterna har förståelse för att det är en skattehöjning, säger Johan Backman, kommunikationsdirektör på Statoil.

 

LÄS OCKSÅ: 2016 ger klirr i hushållskassan

"Väl avvägda miljöskatter"

I finansplanen presenterades skattehöjningen, som var ett av Miljöpartiets tyngsta krav i budgetförhandlingarna, med orden ”Väl avvägda och väl utformade miljöskatter gör att miljökvalitetsmålen nås på ett kostnadseffektivt sätt”.

Fredrik Daveby, vd för intresseorganisationen Motormännen, kritiserar höjningen med utgångspunkten att den ”saknar visioner”.

– Vi hade behövt vartenda öre av den här höjningen till att fordonsflottan går över mot förnyelsebara bränslen, och en säkrare och mer framkomlig trafikmiljö. Vi har full förståelse för om vi som åker bil måste vara med och finansiera den omställningen. Men då måste det vara det som är målet, och vi ser inte det, säger Fredrik Daveby.

 

LÄS OCKSÅ: Så blev 2015 för pensionsspararna

Fortsätter bli dyrare – varje år

Han riktar också svidande kritik mot den beslutade indexering av skattesatsen som innebär att skatten ska bli ännu högre – med automatik. Varje år ska skatten räknas upp med konsumentprisindex – plus 2 procent.

– Det som är det allra allvarligaste är indexeringen, att det successivt ökar från år till år utan att man behöver ta några beslut., säger Fredrik Daveby, vd för intresseorganisationen Motormännen.

Dina Pengar har sökt miljöminister Åsa Romson för en kommentar.

 

LÄS OCKSÅ: Så förändras skatten 2016 – så påverkas du

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,47 %
SWEC A
-4,33 %
Valutakollen
SEK/