Finansmarknaderna över hela världen pressas av den nya bottennoteringen för råolja.

Finansmarknaderna över hela världen pressas av den nya bottennoteringen för råolja.

Foto: Koji Sasahara

 Oljepriset, en viktig indikator för den globala ekonomin, går på fredagen under 30 dollar – den lägsta siffran på 13 år.

Oljepriset, en viktig indikator för den globala ekonomin, går på fredagen under 30 dollar – den lägsta siffran på 13 år.

Foto: Axel Öberg

Visa i helskärm
1/1

Oljeraset pressar världens börser

Finansmarknaderna över hela världen pressas av den nya bottennoteringen för råolja. Oljepriset, en viktig indikator för den globala ekonomin, går på fredagen under 30 dollar – den lägsta siffran på 13 år.

Strax före klockan 10 på fredag förmiddag bröt priset för nordsjöolja (Brentolja) 30-dollarsvallen nedåt. Så billig har inte den viktigaste oljekvaliteten varit sedan februari 2003.

Vad handlarproffsen betalar för ett fat olja spelar inte så stor roll för svenskar i gemen, kan man tycka. När väl oljan passerat alla led för att bli bensin spelar framför allt skatter långt större roll än råvarupriset.

Men oljan är en extremt bra indikator på hur världsekonomin mår. Ju starkare tillväxt, desto mer glupande aptit på det svarta guldet.

 

LÄS OCKSÅ: Världsoro slår på bensinpriset

Som dyrast just före finanskrisen

Ett talande exempel är att oljan nådde sin högsta punkt i modern tid sommaren 2008, just innan finanskrisen bröt ut. Då snuddade priset vid 145 dollar per fat.

Starten på 2016 har präglats av ny oro över att jättenationen Kinas tillväxt – som många hoppas ska agera motor i den globala ekonomin – planar ut. Shanghai-börsen, som visserligen är stängd för utlänningar och bär tydliga spår av osund spekulation – har tappat kraftigt, och oron har spritt sig över hela världen.

Oljepriset har sedan årsskiftet fallit cirka 8 dollar, motsvarande drygt 21 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Skräcksiffran i Fingerprint Cards

H&M ett av få glädjeämnen

Vid klockan tre svensk tid handlas de europeiska börserna tydligt på minus. Börserna i Frankfurt och London backar med 2,6 respektive 2,0 procent, och i Stockholm backar det breda indexet OMXSPI med 2,5 procent.

Detta trots att USA-börserna i går stängde tydligt upp, New York-börsen med 1,4 procent och Nasdaq-börsen med hela 2 procent.

En av få vinnaraktier i Stockholm är klädjätten H&M, som stiger 1,7 procent på en bra försäljningssiffra för december.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
ELTEL
+4,28 %
AZN
-4,19 %
Valutakollen
SEK/