Vi lägger tre gånger så mycket på julhandel som på migration och integration.

Vi lägger tre gånger så mycket på julhandel som på migration och integration.

Foto: Leif Jacobsson

Visa i helskärm
1/1

Julhandeln väntas slå nytt rekord i vinter

Antalet asylsökande i Sverige är fler än någonsin och prognosen för Migrationsverkets kostnader har höjts. Trots det lägger vi nästan tre gånger så mycket på julhandel som på migration och integration.

75 miljarder kronor väntas svenskarna handla för i december.

I dag befinner sig 60 miljoner människor på flykt i världen, det största antalet sedan andra världskriget. Över 95 000 människor har sökt asyl i Sverige hittills i år, fler än någonsin tidigare. Migrationsverket har därför höjt sin prognos för hur mycket migrationen och integrationen kommer att kosta.

 

LÄS OCKSÅ: Köpsugna turister är handelns hopp

Ökning med 791 miljoner

Totalt väntas Migrationsverket behöva 27,5 miljarder kronor i anslag 2015. Det är en ökning med 791 miljoner kronor jämfört med förra prognosen, men trots det kommer summan inte i närheten av vad svenskarna väntas lägga på julklappar och julmat i år.

Handeln i december väntas omsätta 74,7 miljarder kronor 2015, enligt en ny prognos från analysföretaget HUI Research. Det är nytt rekord och en ökning med 5 procent jämfört med förra året, då vi handlade för drygt 71 miljarder kronor. För många av handelns delbranscher är december den viktigaste försäljningsmånaden, bland annat för leksakshandeln, bokhandeln och elektronikhandeln.

 

LÄS OCKSÅ: Trendbrott: Bopriser sjunker i Stockholm

Kommer inte minska julkonsumtionen

Flyktingkrisen kommer inte att minska svenskarnas konsumtion, tror HUI Researchs vd Lena Larsson.

– Jag tror att man kommer fortsätta att ge pengar till välgörenhet, men jag tror också att man kommer att prioritera julen för egen del. Julen är den viktigaste högtiden för oss svenskar. Jag tror inte alls att det här är motsägelsefullt, sade hon under en pressträff.

Nästa år bedömer Migrationsverket att kostnaderna för migration och integration kommer att bli dubbelt så höga som i år. Den senaste prognosen ligger på 60,2 miljarder kronor. Men det är alltså fortfarande mindre än julhandelns omsättning 2015. Och den brukar öka varje år.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket kommer vi e-shoppa klappar för

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Börsen i dag
Visa mer
Räntekartan
Vinnare och förlorare
BESQ
+6,40 %
FING B
-5,10 %
Valutakollen
SEK/